KOUPALIŠTĚ NA ÚSTECKU: Romské plavčíky si v Brné pochvalují
Termální koupaliště v Brné. Na snímku plavčíci Robert Šenki a Marcela Kokiová. Foto: Petr Sochůrek
Zajímavosti

Ústecko – Slunečné počasí posledních dní, kdy rtuť teploměru přes den atakuje třicet stupňů Celsia, vybízí k návštěvě koupaliště. Zchladit se již od začátku května mohou Ústečané v bazénech termálního koupaliště v Brné.

Do areálu denně zamíří stovky lidí. „Celková návštěvnost do 4. června 2019 činí 3 552 návštěvníků. Nejvyšší návštěvnost jsme zaznamenali v neděli 2. června, kdy do areálu zavítalo celkem 1 118 osob,“ uvedla Martina Žirovnická, ředitelka Městských služeb Ústí nad Labem.

Termální koupaliště v Brné se v minulých letech nechvalně proslavilo různými incidenty z řad nevhodně se chovajících návštěvníků. Vedení plovárny se snaží opatřeními reputaci koupaliště napravit. Jedním z šikovných kroků podle návštěvníků je zaměstnávání plavčíků z minority žijící v Ústí nad Labem. „Byl jsem svědkem, jak k plaveckému bazénu přišla partička puberťáků romského etnika. Chlapci začali házet dívky do bazénu. Vůbec jim nevadilo, že svým hulákáním a hlavně cákáním obtěžují ostatní. Romský plavčík ihned vstal a šel mládež zklidnit. Chválím vedení koupaliště, že dalo šanci na plovárně pracovat jak lidem z majority, tak minority. Šikovný tah,“ pochvaloval si Ústečan Vít Pajchl.

Petr Urban, mistr – plavčík, uvedl, že na koupališti v Brné dostává šanci pracovat každý, komu se chce opravdu pracovat a hodlá měřit všem návštěvníkům stejným metrem. „Každý zájemce o práci vodního záchranáře či plavčíka projde kurzem, který musí zakončit úspěšným složením zkoušky,“ řekl Petr Urban.

„Negativní reakce na zaměstnávání Romů nemáme. Právě naopak. Návštěvníci si jejich přítomnost pochvalují, protože si umí zjednat respekt u svého etnika. V minulosti, když jsme napomenuli při nevhodném chování tyto návštěvníky, tak jsme byli okamžitě nařčeni z rasismu. Odpadla i jazyková bariéra. Často se při konfliktech stávalo, že na nás mluvili romským jazykem, což značně ztěžovalo naši práci,“ doplnil mistr – plavčík.

Jeho slova potvrdila sloužící romská plavčice Marcela Kokiová. „Domluvím se s návštěvníky jak českým jazykem, tak romským i olašskou romštinou. Už jsem vykazovala návštěvníky našeho etnika. Kouřili u bazénu. Nehodlali odejít na místa určená k zapálení si cigarety, tak museli koupaliště opustit,“ popsala plavčice.

Celodenní základní vstupné dospělého návštěvníka přijde na 80 Kč. Děti od 120 centimetrů, seniory a handicapované na 50 Kč. Areál nabízí i zvýhodněné rodinné vstupné.

Koupaliště v Povrlech se na otevření teprve chystá

Posekaný trávník, napuštěné bazény, nachystané slunečníky, ale žádní návštěvníci. To je současný pohled na koupaliště v Povrlech. Brány plovárny se milovníkům vodních radovánek otevřou nejdříve v pátek 14. června. Dospělí zaplatí za návštěvu areálu 60 Kč. Děti od 100 centimetrů, senioři a handicapovaní 30 Kč.

0906 koupaliste Povrly

KOUPALIŠTĚ V POVRLECH. FOTO: PETR SOCHUREK

 Na Klíši místo plavců stavební dělníci

Kde se na Ústecku milovníci plováren letos nevykoupou je venkovní koupaliště Plaveckého areálu Klíše, které prochází od ledna letošního roku rekonstrukcí. „V současné době probíhají přeložky inženýrských sítí a probíhá výstavba zázemí koupaliště,“ komentoval současný stav jeden z dělníků. O termínu dokončení se mluví o březnu 2020.

0906 rekonstrukce koupaliste klise

STAVEBNÍ PRÁCE NA KOUPALIŠTI PLAVECKÉHO AREÁLU KLÍŠE. FOTO: PETR SOCHŮREK

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru