Slonice Delhi se místo odpoledního cvičení oddává koupeli v jezírku
Slonice Delhi se koupe v jezírku. Foto: Zoologická zahrada Ústí nad Labem
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Vlna horka, která zasáhla v posledních dnech a týdnech Českou republiku, ovlivňují i život zvířat (a lidí) v ústecké zoologické zahradě. „Při vysokých teplotách neoplývají přílišnou aktivitou ani zvířata. Polehávají a odpočívají ve stínu, některá si pro pobyt vybírají spíše vnitřní expozice, kde je přece jen poněkud chladněji,“ sděluje tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová.

„Chovatelé samozřejmě věnují zvýšenou pozornost tomu, aby zvířata měla neustálý přístup k vodě, ať již pomocí automatických napáječek či v miskách nebo korytech. Některé druhy vázané na vodu mají ve svých expozicích i bazény nebo průtočnou vodu, takže této možnosti využívají. Ve spodní části zoo to jsou např. tuleni, tučňáci, vydry či tapír čabrakový, v horní části zoo lze pravidelně sledovat při koupeli naši slonici Delhi, kterou vždy odpoledne místo cvičení chovatelé zavádějí do jezírka ve výběhu,“ pokračuje Věra Vrabcová.

„Jak již bylo řečeno, důležitý je přísun vody a dostatek příležitosti schovat se do stínu,“ navazuje vedoucí zoologického úseku Lukáš Štěrba. „Některé výběhy kropíme či mlžíme, aby se osvěžil vzduch a místo, kde se pak zvířata pohybují či odpočívají. Některé druhy chovatelé ochlazují sprchováním, což s oblibou přijímají např. alpaky, které se pod proudem vody z hadice přímo vyžívají,“ doplňuje zoolog.

Kromě zvířat myslí zoo i na své návštěvníky. Na několika místech jsou umístěna tzv. mlžítka, která vytvářejí vodní mlhu k osvěžení a ochlazení. Vzhledem k tomu, že do ústecké zoo je povolen i vstup se psy, jsou zde pro ně připraveny a doplňovány misky s vodou.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru