Bodavý hmyz útočí: ošetření žihadel a jiných kousanců stojí ročně VZP kolem 20 milionů
Ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - V létě přichází k lékařům nejvíce lidí pobodaných od včel, vos nebo pokousaných od jiného hmyzu. Ne vždy jde jen o chvilkové nepříjemné pocity, které například žihadlo způsobí. Bolest, otok či svědění v dohledné době ustoupí, ovšem pokud by žihadlo zasáhlo jazyk či krk, může jít člověku o život. I v jiných případech ale může být situace vážná. Problémy s dýcháním, bušení srdce, nevolnost, mdloby až ztrátu vědomí mohou utrpět ti, kdo trpí alergií nebo atopickým ekzémem. VZP za zdravotní péči o své poštípané či pobodané klienty loni zaplatila 19,3 milionu korun.

Mezinárodní klasifikace nemocí, podle níž lékaři vykazují pojišťovnám diagnózy, zahrnuje jednak diagnostickou skupinu nazvanou „Kontakt se sršni, vosami a včelami“, jednak skupinu diagnóz „Kousnutí nebo bodnutí nejedovatým hmyzem“. Otázkou je, jak přesně zdravotnická zařízení při vypisování diagnózy mezi těmito skupinami rozlišují. Uvedená data je proto nejspolehlivější sečíst a sledovat souhrn za obě skupiny. Na loňský rok připadlo celkem 24 261 pacientů. Aktuální trend se již několik let zásadně nemění.

Pro většinu zdravých lidí není žihadlo (mnohdy ani více najednou) nebo třeba pokousání od komárů důvodem pro vyhledání lékaře – nepříjemné pocity, bolest, otok či svědění v dohledné době ustoupí. K jejich zmírnění pomůže studený obklad či zklidňující mast. Vážnější problémy nastávají většinou jen tehdy, pokud by žihadlo zasáhlo jazyk či krk. V takovém případě hrozí kvůli možnému otoku udušení a je vhodné vyhledat lékaře.

"Těžší reakce na hmyzí jed zažívají leckdy i ti, kdo trpí alergií nebo například atopickým ekzémem. Žihadlo jim může způsobit různě závažné problémy a v krajním případě vyvolat takzvaný anafylaktický šok. Ten může vyústit až ve ztrátu vědomí. Těžká reakce většinou nastupuje do několika desítek minut, ale může nastat i několik hodin po bodnutí. Větší riziko hrozí u starších lidí se srdečními chorobami nebo postižením průdušek," uvádí mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Vlastimil Sršeň.

První pomoc u osoby alergické na hmyzí bodnutí spočívá v chlazení místa vpichu a podání protialergického léku, který by tito lidé měli nosit u sebe. Podle dalšího vývoje je pak potřebné zvážit, zda vyhledat lékaře. Při celkové šokové reakci je potřeba vyhledat lékaře vždy, i když se podaří příznaky utlumit za pomoci léků. Hrozí totiž vznik pozdní reakce.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru