V Ústeckém kraji se natáčí seriál o českém drogovém podsvětí
Václav Neužil v roli člena protidrogové centrály. Foto: Česká televize
Zajímavosti

Ústecký kraj, ČR - Režisér Viktor Tauš, který stojí za divácky úspěšnými mini sériemi Vodník a Modré stíny, natáčí ve spolupráci s Českou televizí nový seriál Zrádci. Ten zavede diváka do zákulisí obchodu s pervitinem v České republice. Kromě několika lokací v Německu a Polsku natáčí tvůrci v Praze, Chomutově, Liberci, Smržově, Sychrově a v Hrabyni a poslední klapka padne 2. října. Scénář Zrádců napsal Miro Šifra a hlavních rolí se zhostili Lenka Krobotová, Cyril Dobrý, Václav Neužil a David Novotný.

„Seriál Zrádci se odehrává ve světě, kde musí protidrogová policie změnit způsob své práce, aby bylo vůbec možné držet tempo s dobou. Přitom ale zároveň dělají chyby, které stojí lidi kolem nich život. Seriál vznikl na základě skutečných událostí, ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou v ČR,“ popisuje scenárista Miro Šifra příběh, jehož hlavní postavou je mladý dealer drog David (Cyril Dobrý). Ten nikdy nechtěl být informátorem policie. Nikdy taky nechtěl podlehnout nátlaku člena protidrogové centrály Blažka (Václav Neužil) a nikdy neměl prozradit to, co ví o velkoobchodu s pervitinem. Nicméně stalo se, a on se tak ocitne nejen v hledáčku policistů, ale i česko-vietnamské drogové mafie.

„Vedle příběhu a jeho ústředního dilematu se mě dotklo jedno specifikum vlastní policistům Národní protidrogové centrály, které je v mých očích odlišuje od jiných útvarů. V drogové kriminalitě totiž de facto neexistuje oběť. Vařiči chtějí drogy vařit, dealeři je chtějí prodávat a narkomani užívat. Je to uzavřený kruh, který je ve svém smyslu šťastný až do chvíle, než ho naruší policie. Pro práci policisty toto představuje absenci satisfakce, které se dostává kriminalistům jiných útvarů. Nikoho nepomstí, nikomu nepřinesou pocit vykonané spravedlnosti. Tito detektivové žijí z víry v dobro, čest a spravedlnost. V tomto smyslu jsou to pro mne novodobí rytíři,“ říká režisér Viktor Tauš, který, jak bylo jeho zvykem i u mini sérií Modré stíny a Vodník, vtiskne seriálu unikátní vizuální podobu.

„Naším úkolem – coby vizuálních adaptátorů textu – je, podobně jako tomu bylo u předchozích zmiňovaných mini sérií, stvořit svébytný filmový svět, který se stane příběhem sám o sobě, nebude pouze reflexí reality, ale bude příběh obohacovat o osobitou interpretační rovinu,“ uzavírá režisér.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru