V kraji se plánuje vznik nové přehrady! Známe už základní údaje o její podobě
V krajině se Schillerovou rozhlednou nad obcí Kryry má být přehradní nádrž. Ilustrační foto
Zajímavosti

Ústecký kraj, Podbořansko – Stát chce řešit sucho na Podbořansku a Rakovnicku. Má k tomu pomoci soustava vodních děl. Jednou z uvažovaných staveb je nádrž Kryry.

Povodí Blšanky, pravostranného přítoku Ohře pod Žatcem, je dlouhodobě jedním z nejsušších v Česku. Spolu se sousedním povodím Rakovnického potoka v povodí Berounky se setrvale potýká s nedostatkem vody ve vodních tocích, a tím i špatnou dostupností vody pro uživatele (zemědělství, průmysl). Standardem jsou pravidelné zákazy odběrů vody v letním období.

Špatný hydrologický stav má zároveň vliv i na stav podzemních vod v oblasti. Horší přístup ke zdrojům vody má pochopitelně vliv na rozvoj v oblasti Rakovnicka.

Snaha tuto neblahou situaci řešit je dlouhodobá. V posledních letech vyústila do záměru vybudovat v oblasti Rakovnicka sadu opatření, část v povodí Blšanky, část v povodí Rakovnického potoka, která vylepší vodní bilanci v oblasti a zlepší dostupnost vody. Usnesení vlády č. 256 z dubna 2019 ukládá úkoly v souvislosti s komplexním řešením sucha v oblasti, a to formou technických a přírodě blízkých opatření. Opatření nyní připravují státními podniky Povodí Ohře a Povodí Vltavy.

„Nejvýznamnějším z těchto připravovaných opatření je vodní nádrž Kryry na Podvineckém potoce v povodí Blšanky. Vodní nádrž s předpokládaným celkovým objemem téměř 8 mil. m3 by měla být zdrojem vody nejen pro povodí Blšanky, ale i pro povodí Rakovnického potoka,“ uvedl Jan Svejkovský, mluvčí Povodí Ohře.

Spolu s dalšími, menšími nádržemi v povodí Blšanky by měla zajistit vyšší průtoky v tocích a být zdrojem vody zejména pro závlahy. Plánované přivaděče dopraví vodu z nádrže Kryry do Rakovnického a Kolešovického potoka, kde s pomocí připravovaných vodních nádrží Senomaty a Šanov zajistí potřebné množství vody pro zemědělské závlahy a průmysl na Rakovnicku.

Sypaná hráz, 1,5 km nad soutokem Podvineckého potoka s Blšankou, by měla mít výšku 19,4 m, délku 360 m, s korunou hráze na kótě 327,20 m n. m. Plocha povodí Podvineckého potoka k profilu hráze je 84,11 km2, dlouhodobý průměrný průtok je 185 l/s. Hráz zde vytvoří víceúčelovou nádrž, kde vedle převažujícího zásobního prostoru bude vymezen i ochranný ovladatelný prostor a nádrž tak přispěje k protipovodňové ochraně města Kryry a dalších sídel podél Blšanky.

Za současné hydrologické situace lze kombinací uvedených opatření zajistit vodu přímo z oblasti Rakovnicka. V případě, že se v budoucnu naplní nepříznivé scénáře klimatické změny, bude nutné vodu do oblasti Rakovnicka převést ze vzdálenějších větších toků - Ohře nebo Berounky.

2508prehradakryry2

Zdroj: Povodí Ohře

Zároveň s přípravou vodního díla Kryry připravuje Povodí Ohře výstavbu vodního díla Mukoděly přímo na Blšance. Víceúčelová nádrž o celkovém objemu 920 tis. m3 by měla nadlepšovat průtoky v Blšance, zajistit vodu pro závlahy a zároveň poskytnout částečnou ochranu, zejména města Kryry, před povodněmi.

Sypaná hráz v ř. km 31,0 by měla mít výšku 11,5 m, délku 180 m, s korunou hráze na kótě 323,50 m n. m. Plocha povodí Blšanky k profilu plánované hráze je 65,6 km2.

Dalšími z opatření, která doplní hlavní zmíněné stavby v povodí řeky Blšanky, jsou i stavby revitalizačního charakteru, které mají podpořit lepší využití vody v krajině.

„Reálná doba přípravy největšího z připravovaných opatření, tedy vodního díla Kryry, je přibližně 20 let,“ uzavřel Svejkovský.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru