FOTO DNE: Hejna se dávají do pohybu. Tisíce špačků obsadily elektrické vedení
Houfy ptáků na stožárech elektrického vedení. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Mostecko – Hejna tažných ptáků už míří na jih. Na Mostecku je v těchto dnech možné vidět houfy špačků. Ti si před naším objektivem zaletěli odpočinout na dráty a sloupy elektrického vedení.

Nejdříve předvedli udivující hromadnou leteckou akrobacii. Poté se všichni usadili na nejbližší dráty. Snímek jsme pořídili mezi lomem Vršany a Slatinickou výsypkou. A proč se shromažďují zrovna tady? Jedním z možných důvodů jsou blízké vinice.

A jak ptáci poznají, že je již jejich čas k přesunu do jižních oblastí? Napoví jim to jejich biologické hodiny, které zaznamenávají zkracující se dny. Nejčastěji míří na sever Afriky. S globálním oteplováním jim ale už může stačit i evropské pobřeží Středozemního moře. Zpět se k nám vrátí v únoru až březnu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru