ZAJÍMAVOST: Tato rotunda patří k nejstarším stavbám v ČR. Víte, kde ji najdete?
Rotunda v Želkovicích patří k nejstarším stavbám v ČR. Foto: Redakce
Zajímavosti

Želkovice – V České republice je jenom čtyřiadvacet rotund. To jsou nejstarší malé kostelíky u nás z dob počátků křesťanství. Jsou postavené v románském úsporném stylu – vznikly ještě dříve, než nastoupila gotika se svými obrovskými chrámy. A jedna z tohoto malého počtu rotund stojí i v okrese Louny: je to kostelík svatého Petra a Pavla v Želkovicích u Libčevsi.

Tyčí se hrdě na kopečku nad vesnicí a jako by tam tiše hlídal všechny sady jabloní pod sebou v okolí. Želkovice i celé Libčevesko jsou totiž známé díky úrodné krajině a umění tamních pěstitelů – ovocnářů. Rotunda v Želkovicích je stará už skoro osm set let. Postavená byla kolem roku 1230. Má pěknou bílou barvu, kulatý tvar jako každá rotunda a sytě červené čepičky v rolích střechy. Když se na kopeček s rotundou podíváte a trochu si odmyslíte modernější domy v okolí, naopak si představíte trochu víc přírodní krajiny, jezdce na koních mezi loukami pod památkou, hned máte pocit, že skoro jste v romantických středověkých příbězích.

A kdo má rotundy a dávnou historii rád, může se vypravit jen o malý kousek dál – asi čtyřicet kilometrů na východ. Na kopci tam stojí rotunda, kterou zná už asi skoro každý, i když podle jména si to možná ani neuvědomuje. Je to rotunda svatého Jiří a svatého Vojtěcha. Je starší ještě asi o dvě stě let než její mladší želkovická sestřička. A tyčí se na hoře Říp. Bájnější a symboličtější kopec v naší zemi asi už ani neexistuje, takže tenhle výlet za to taky určitě stojí.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru