Aligátor Libor se přestěhoval. Chovatelé ho přenesli z letního výběhu zpátky do zimoviště
Foto: Nikola Roštejnská
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Ve středu 2. října proběhlo stěhování aligátora amerického Libora do zimoviště. I v letošním roce se uskutečnil transport podle předem stanoveného scénáře a díky tomu, že se pravidelně opakuje, je to pro chovatele a ostatní pracovníky zoo již rutinní záležitost.

„Vzhledem k teplému počasí mohl být aligátor ve svém „letním bytě“ až do začátku měsíce října. Pro úspěšný přesun je zásadní přetáhnout aligátorovi přes hlavu smyčku z lana a s jeho pomocí jej vtáhnout do přepravní bedny. Ta se naloží do auta, což není zcela „lehká“ záležitost, neboť Libor váží 146 kg a spolu s bednou se jedná o celkovou váhu nad 235 kg,“ informuje tisková mluvčí zoo Nikola Roštejnská.

„Ode dnešního dne čeká Libora přibližně osmiměsíční pobyt ve vytápěném zimovišti, kde je udržována teplota i dostatečná vlhkost. Prostor souše je vyhřívaný podlahovým topením a k dispozici má i bazén s vodou o teplotě 18–20 °C. Častěji zde přijímá potravu, dostává zejména hovězí maso, kuřata či sladkovodní ryby, kvůli přísunu kolagenu a vápníku i vepřová kolínka. Intervaly krmení se liší podle množství, Libor jednou za tři týdny spořádá cca 5–6 kg masa,“ vysvětluje chovatelka Jana Bárnetová.

0210libor2

Foto: Nikola Roštejnská

Libora mohou návštěvníci již desítky let vidět na stejném místě, na rozcestí k pavilonu opic ve spodní části zoo. Většinou zde nehybně leží a vykazuje nízkou aktivitu. „V roce 2010 zde byl instalován kamerový systém proti neukázněným návštěvníkům, kteří Libora ohrožují házením kamenů či jiných předmětů, několikrát jej zranili a bohužel i letos jsme museli několik těchto případů řešit,“ dodává Nikola Roštejnská.

Aligátor Libor je nejstarším zvířetem naší zoo. Přišel v roce 1974 ve věku cca 3–4 let od soukromého chovatele, kdy byl zakoupen za 670 korun československých. Ústecká zoo chová také samici Adélu, která přišla v roce 2013 ze záchranného centra Zoo Plzeň. S ohledem na rozdíl velikostí a hmotností obou jedinců se obáváme, že by jí samec mohl v malém venkovním výběhu ublížit, proto žijí každý zvlášť. „V zimovišti je však k dispozici větší bazén, kde jsme začátkem roku oba jedince spojili, neboť byly vypozorovány akustické projevy říje. Adéla po prvním spojení nesnesla žádná vejce, a proto do budoucna nevylučujeme další spojení,“ uvádí zástupce ředitele pro zoologický a botanický útvar Ing. Lukáš Štěrba.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru