Nejstarší orangutan žije v ústecké zoo. Slaví padesáté narozeniny
Orangutan Ferda. Zdroj foto: Zoo Ústí nad Labem
Zajímavosti

Krásné Březno – Padesáté narozeniny slaví dnes (v sobotu 5. října) obyvatel ústecké zoo orangutan Ferda. Oslava začíná ve 12.30 hodin u jeho venkovní expozice.

„Toto životní jubileum činí tohoto křížence orangutana bornejského a sumaterského nejstarším jedincem v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad. Ferda se narodil v německé Zoo Frankfurt a do ústecké zoo přišel v roce 2002 z pražské zoologické zahrady, kterou v daném roce postihly ničivé povodně. Popřát mu přijde i jeho bývalý ošetřovatel Marek Ždánský, který si pro něj připravil i originální dárek,“ uvedl Matěj Kynšt z ústecké zoo.

Mluvčí ústecké zoo Nikola Roštejnská doplnila, že si v sobotu 5. října zahrada připomene Světový den zvířat, který každoročně připadá na 4. říjen, den úmrtí svatého Františka z Assisi proslulého láskou ke všemu živému. „V České republice se slaví Světový den zvířat od roku 1994. Tento den využíváme jako příležitost pozvat do zoo adoptivní rodiče, patrony a další přátele naší zahrady, kteří zoo věnují svou přízeň po celý rok. Akce nese název Den přátel zoo a je určena pouze pozvaným, kteří s námi spolupracují již řadu let a na ,své´ zvíře přispívají pravidelně,“ uvedla Nikola Roštejnská.

Součástí programu měly být i křtiny mláděte tučňáka brýlového, které z důvodu úhynu nemohou proběhnout. „Mládě se jevilo zcela zdravé, chodilo plavat do velkého bazénu a nic nenasvědčovalo zdravotnímu problému. Ze dne na den se začalo držet stranou, proto bylo přesunuto do vnitřní ubikace, kde se zjistilo, že špatně dýchá. I přes okamžitou léčbu se ho nepodařilo zachránit. Následnou pitvou bylo zjištěno, že se jednalo a aspergilózu, na kterou jsou tučňáci velice citliví a prakticky vždy končí onemocnění úhynem,“ sděluje zástupce ředitele pro zoologii a zahradnictví Lukáš Štěrba.

Se začátkem měsíce října se změnila i otevírací doba zoo, začala platit tzv. přechodná sezóna. „Zoo je otevřena od 9.00 do 17.00 hodin a návštěvníci platí snížené vstupné, tedy 110 Kč dospělí a 55 Kč děti. Během celého měsíce mohou návštěvníci shlédnout ještě několik předváděcích akcí a setkání u zvířat - krmení tuleňů (víkendy, 10.00 hodin a 15.30 hodin), enrichment u orangutanů (denně, 10.15 hodin), setkání u tučňáků (denně, 10.30 hodin), cvičení slonů (denně, za příznivého počasí, 11.30 hodin s půlhodinou tolerancí), krmení piraň (sobota, 12.15 hodin) a cvičení u slonů (denně, 14.30 hodin),“ uzavírá Nikola Roštejnská.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru