Areál DKS
Zajímavosti

Chomutov - Vypadá to jako kouzelná vesnička z krušnohorské pohádky. Malé domečky, kolem nich drobné zahrádky, všude vládne klid a pohoda. Jen místo malých permoníků v této vesnici žijí šťastní lidé. Mají jedno společné – všem je přes 65 let.

Areál Domova Klidného Stáří Chomutov skutečně kouzelnou vesničku připomíná. Vůz přijíždí k bráně, kde kamera snímá registrační značku vozu, zaregistrovaným se brána okamžitě otevře. Celý areál DKS Chomutov je zabezpečený. Kolem hlavní budovy, v níž je prádelna, společenská místnost, ordinace lékaře či malé wellness centrum, je rozseto 45 domečků pro seniory jako kapky rosy na pavučině. „To je jedno z hlavních lákadel. Nejsme velký dům o stovkách bytů, kde jsou lidé jak v králíkárně. U nás má každý svůj domeček se zahrádkou,“ vysvětluje ředitel DKS Chomutov Pavel Dologh.

V každém domečku jsou tři bezbariérové byty – předsíň, prostorná koupelna a obytná místnost s kuchyňskou linkou. „Záměrně je byt vybavený jen skříní a kuchyňskou linkou. Aby si nájemníci mohli přivézt svůj oblíbený nábytek. Někdy děti naopak potěší rodiče tím, že s nimi vyberou úplně nový. To opravdu záleží na každém,“ vysvětluje Pavel Dologh.

Foto

A jací jsou zdejší obyvatelé? Jde o bydlení pro seniory, takže nájemníci musejí být starší 65 let. A musejí být soběstační. „Musím zdůraznit, že nejsme domov s pečovatelskou službou. Jde o finančně dostupné bydlení pro seniory, kteří si chtějí užít klidné bydlení v příjemném prostředí,“ zdůrazňuje Pavel Dologh. Nájemné činí přijatelných 8200 Kč, pokud v bytě žijí dva lidé, pak 11 500 Kč. Pro usnadnění stěhování poskytujeme všem seniorům první měsíc na nastěhování zdarma, toto se nám hodně osvědčilo a lidé této výhody rádi využívají.

V areálu Domova Klidného Stáří Chomutov se dají jeho nájemníci rozdělit na dvě skupiny. Tou první jsou lidé, kteří žili v domě. Zůstali v něm třeba sami, nebo už jim nezbývaly síly na jeho údržbu a provoz. Tou druhou jsou pak lidé z paneláků, kteří se v něm již necítili bezpečně, obtěžoval je hluk a také si chtěli dopřát svou vlastní zahrádku. „Většina klientů již žije sama, ale máme tu i několik manželských párů.

Služby na míru

Kromě krásného bydlení jsou to ještě služby, které dělají z DKS Chomutov ideální místo pro život. Lokalita na okraji Chomutova, obklopena lesem opravdu zajišťuje klid a bezpečí. „Může se to zdát jako překážka, že zastávka MHD je odsud 900 m, nicméně naši klienti ještě dost často mají vůz. Pak také máme nasmlouvané TAXI za cenu 60 Kč, o kterou se navíc lidé podělí, protože do města chtějí vyjet společně,“ a rád bych ještě vyzdvihnul službu SOS Dopravy (označované jako Senior Taxi) kterou zajišťují Sociální služby Chomutov pro seniory starší 70 let, za pouhých 30,- kč, popisuje praxi ředitel areálu.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=EYcmhPUSnKk

Většina nájemníků si sama ráda vaří, přestože si mohou objednat stravu na celý den. „Tady se ukazuje, jak i senioři umí jít s dobou. Nákupy si objednávají přes Košík.cz, dcera jedné klientky pak jednou týdně dělá velký nákup, takže často přiveze základní potraviny i těm, kteří si to přejí. A také k nám pravidelně zajíždí Family Frost, což našim klientům taktéž vyhovuje,“ podotýká Pavel Dologh.

A třetí velmi poptávanou službou je ordinace lékaře. „Jednou týdně zde ordinuje lékařka MUDr. Valentová Jana z Jirkova, kterou si lidé velmi oblíbili. Její služby využívají skoro všichni obyvatelé areálu DKS. V tomto věku je dostupná zdravotní péče prostě nutnost. V každém bytě mají klienti navíc Emergency tlačítko, pro případ, kdy se něco děje. Nezneužívají toho, protože vědí, že jakmile se rozezní, automaticky voláme sanitku. Minimálně jednou měsíčně je to skutečně potřeba a je dobře, že se lidé nebojí si o pomoc říct,“ zdůrazňuje Dologh.

Zábava k životu patří

Dalo by se říci, že klienti mají vše po ruce a z areálu by už ani nemuseli vycházet. „Ano, rodina za nimi může přijet kdykoliv a v jakoukoliv dobu. Vše potřebné tu mají. Několikrát do měsíce však připravujeme pro naše obyvatele kulturní akce různého charakteru. Mezi nejoblíbenější patří různá hudební vystoupení, ale jsme moc rádi například za úžasnou spolupráci se Zooparkem Chomutov, který naše klienty vyzvedl mašinkou Amálkou přímo v areálu DKS, provezl po celém zooparku a skanzenu a dopravil je zpět. Zájem byl tak veliký, že jsme naplnily hned 2 vláčky. V nejbližší době čeká klienty dlabání dýní spojené s ochutnávkou dýňové polévky.

Ale nechceme z nich udělat skleníkové květiny, které zapomenou, jak to tam venku vypadá. I zábava a trocha hluku k životu patří. Zdejší klid čas od času rozvíří společenské akce pro veřejnost.

Tou nejbližší je už v pátek 11. října CzechDeutsch Pop/Rockfest, na němž vystoupí čtyři uskupení. „Na severu už celkem známá a velmi talentovaná Adéla Radimcová, chomutovský Matěj Koudelka a dvě kapely z Německa,“ představuje vystupující Pavel Dologh. A jak se na takový festival dívají obyvatelé kouzelné vesničky? „Opět mě překvapili. Přišli za mnou, že chtějí také vstupenky. Překvapeně jsem koukal a omluvil jsem se, že jsem neočekával, že by měli zájem, že by spíš dechovku či folk. A oni, že rock mají rádi a ať s nimi rozhodně počítám,“ uzavírá se smíchem své vypravování o areálu Domova Klidného Stáří Chomutov Pavel Dologh.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru