Že za komunismu bylo líp? Čísla v Ústeckém kraji dokazují opak!
Symbol socialismu, bakelitový trabant. Foto: CC0
Zajímavosti

Ústecký kraj - Již za necelé tři týdny si připomeneme 30. výročí sametové revoluce, která naší zemi otevřela cestu ke svobodě a demokracii. Ačkoliv se kvalita života bez pochyb zvedla ve všech regionech republiky, má řada z nás čas od času pocit, že revoluce v našich životech nic podstatného nezměnila. Právě Ústecký kraj je jedním z těch, na kterých se komunistická éra kvůli intenzivnímu průmyslu a zničenému ovzduší podepsala nejvýrazněji. I přes řadu problémů, se kterými se kraj dodnes potýká, je ale situace nesrovnatelně lepší než za minulého režimu. Právě to se nám při příležitosti 30. výročí snaží připomenout i nová kampaň Možnost volby.

Tím nejdůležitějším ukazatelem, který dokazuje plošné zlepšení kvality života na Ústecku, je bezesporu průměrný věk obyvatel. Za posledních 30 let se délka dožití zvedla u mužů z 66 na 74 let, u žen pak ze 74 na 80 let. Takto rychlý nárůst je způsoben několika faktory, mezi které patří nejen zkvalitnění zdravotní péče, ale také razantní zlepšení ovzduší, které bylo příčinou častých respiračních onemocnění.

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Vysoká intenzita těžkého průmyslu a produkce uhelných elektráren na Ústecku s sebou nesly devastaci krajiny na dlouhá desetiletí. Kyselé deště zlikvidovaly podstatnou část krušnohorských lesů, kvalita vody v řekách byla mizerná. Skutečný stav životního prostředí nesměla veřejnost z rozhodnutí KSČ znát. V říjnu 1989 se kvalita ovzduší na Teplicku kvůli měsíc trvajícím inverzím zhoršila natolik, že úřady lidem nedoporučovaly větrat ani vycházet z domovů. Ihned po revoluci proto stát přijal přísná ekologická nařízení a v průběhu 90. let začal investovat do opatření, která vedla k razantnímu snížení emisí a zlepšení kvality vody. Toto úsilí nadále přetrvává. Ústecký kraj dnes v celorepublikovém srovnání do ochrany životního prostředí investuje nejvíc. Zápis Krušných hor do seznamu světového dědictví UNESCO v červenci 2019 pak zlepšující se situaci potvrdil.

EKONOMIKA A ROSTOUCÍ VZDĚLANOST

Při srovnání průměrné mzdy v České republice nepatří Ústecko ani zdaleka mezi nejchudší kraje. Ve 2. čtvrtletí roku 2019 činila průměrná mzda 31 220 korun, v porovnání s minulým rokem se jedná o více než 7% nárůst. To je v poslední době dáno i nízkou nezaměstnaností, která vytváří tlak na firmy vedoucí ke zvyšování mezd.

S růstem mezd souvisi také zlepšující se vzdělanost obyvatel. Ačkoliv je Ústecko regionem s nejvyšším počtem lidí pouze se základním vzděláním, i toto číslo se postupně přibližuje republikovému průměru. Naopak roste počet lidí s maturitou nebo s vysokoškolským diplomem. Jen za posledních 15 let narostl jejich počet o polovinu na 15,2 % z celkové populace Ústecka. Tomu pomohlo i otevření Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem v roce 1991, na které dnes studuje přes 10 tisíc studentů.

BYLO DŘÍVE OPRAVDU LÉPE?

Víte, kolik by ale dneska stály běžné potraviny, spotřebiče nebo benzín, pokud bychom jejich ceny přepočítali na mzdu před 30 lety? Třeba máslo bychom pořídili za stovku, našetřit na nové auto by s průměrnou mzdou snad ani nešlo a jeho provoz by nás stejně vyšel pěkně draho. Podívejte se s námi, kolik by dnes stálo běžné zboží při přepočtu na dnešní příjmy.

2710trabant2

Přes řadu problémů, se kterými se Ústecko potýká, se za posledních 30 let změnilo mnohé. Není to jen kvalita života a ovzduší, vzdělanost obyvatelstva nebo lepší ekonomická situace, ale také svoboda, díky které můžeme cestovat, svobodně se vyjadřovat a žít život podle našich představ.

Proto, abychom si společně připomněli všechny výhody a pozitivní změny, podpořilo Velvyslanectví USA v České republice kampaň Možnost volby. Velvyslanectví chce jejím prostřednictvím pogratulovat všem Čechům k 30 letům vybojované svobody a demokracie. Kampaň je doprovázena putovní výstavou silných příběhů obyčejných lidí z celé České republiky, kteří měli po revoluci jako každý z nás možnost volby.

Výstava je od 22. do 28. října umístěna v obchodním centru Central Most, kde je přístupna široké veřejnosti. Přijďte i vy ukázat, co pro vás svoboda znamená.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru