Pojistní podvodníci vymýšlejí nové fígle: Ženě zdemoloval byt agresivní pes během pauzy na balkoně
ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Detektivové Allianz pojišťovny vloni odhalili pojistné podvody za téměř 327 milionů korun. Ačkoli se specialisté pojišťovny zaměřili na 1138 případů, což bylo o 331 případů méně než předloni, v penězích nakonec celková částka překonala výsledek roku 2018 o pět milionů korun.

Nejčastěji šlo o vodovodní škody a podvody, týkající se pojištění majetku. Za nimi následovaly odpovědnostní pojistky. Nechyběly ani požáry a různé variace podvodů ve spojitosti s automobily.

Největší nárůst podvodů hlásí Plzeňský kraj (z 8,3 mil. Kč na 22,7 mil. Kč) a Pardubický kraj (z 6,6 mil. Kč na 19,7 mil. Kč). O více než polovinu menší podvody zaznamenala Allianz v Moravskoslezském kraji (z předloňských 58 mil. Kč na loňských 21,7 mil. Kč). Nižší objem podvodů byl i ve Zlínském a Ústeckém kraji a na Vysočině.

Pro lepší představu přikládáme dva příběhy.

Trhač za to nemohl

Klientka oznámila, že jí jednoho odpoledne zdevastoval byt agresivní pes. K totální demolici mělo dojít v době, kdy se svým známým, jinak majitelem zvířete, byli na balkoně. Když se po krátké chvíli vrátili zpět do obýváku, zjistili, že je zcela zdevastovaný. Škoda byla značná, viník známý, jeho majitel měl odpovědnostní pojistku a nic nezapíral.

Při podrobnějším šetření však detektivové Allianz zjistili, že příčinou této demolice nebyl pětiminutový amok psa, ale dlouhodobá devastace bytu. Jeho majitel byl navíc přítelem majitelky a žili i se psem ve společné domácnosti. Psa nechali v bytě dělat vše, co chtěl a on ho prostě časem zničil. Pak si muž vzpomněl na odpovědnostní pojištění, které však chtěl v tomto případě proměnit na pojistný podvod.

Jednou je málo, dvakrát až moc

Klient oznámil pojišťovně škodnou událost z havarijního pojištění, ke které došlo po střetu se zvěří. K nehodě zavolal Policii ČR a s protokolem v ruce se obrátil na pojišťovnu. Její likvidátor se podíval do řidičovy historie, načež zjistil, že podobné poškození už majitel auta před měsíce také oznámil. Navlas stejná škoda, také po karambolu se zvířetem. Tehdy nechtěl opravovat auto v servisu a dostal proto peníze na opravu.

Nic neopravil, zato se však nechal inspirovat. Již poškozené auto zaparkovat u lesní komunikace, kam zavolal policejní hlídku, které tvrdil, že nebohé zvíře, jež nabral, někam uteklo. Vykoledoval si problém, spočívající v tom, že pojišťovna na něj zřejmě podá podnět orgánům činným v trestním řízení na podezření ze spáchání trestného činu pojistného podvodu.

Výsledky z jednotlivých krajů České republiky a jejich meziroční porovnání najdete v tabulce

2001tabulka

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru