Jednoduchá adresa: knihovny.cz. Nově tam najdete i mosteckou knihovnu
Městská knihovna v Mostě. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Most - Městská knihovna Most se stala další z knihoven, které jsou zapojeny do portálu Knihovny.cz! To je internetový portál, který poskytuje jednotný přístup uživatelů ke službám českých a moravských knihoven - komukoliv, odkudkoliv a kdykoliv. Centrální portál knihoven tak přibližuje české knihovnictví trendu, který je patrný v západní Evropě (např. finský portál Finna.fi, švýcarský systém Swissbib.ch, dánský Bibliotek.dk či nizozemský Bibliotheek.nl).

Portál Knihovny.cz vznikl díky spolupráci dvou desítek krajských, specializovaných a městských knihoven, další knihovny jsou zapojeny v roli partnerů. Cílem portálu je propojit v blízké době většinu knihoven v České republice a má ambici stát se každodenním nástrojem pro vyhledávání spolehlivých informací a prostředníkem pro jejich získání, tedy zpřístupnit čtenářům z celé republiky informace o knihovních fondech (na jednom místě).

Na portálu lze prohledávat katalogy všech zapojených knihoven z jediného vyhledávacího řádku, což uživateli umožňuje především vyhledávat informace o publikacích a dokumenty pak objednávat či rezervovat, stejně jako i řadu dalších služeb - práci s výpůjčkami (objednání ze skladu, rezervace, prodloužení atd.), mít přehled o výpůjčkách, výpůjční době, poplatcích a platnosti registrace.

Portál navíc umí propojit jednotlivé účty v knihovnách, v nichž je čtenář registrován, díky čemuž získává přístup k různým službám v rámci jednoho rozhraní, možnost spravovat oblíbené tituly, sledovat knižní trendy a komentáře uživatelů, generovat citace dokumentů či vyhledávat nejbližší knihovny, pobočky a jejich adresy. Jen namátkou připomeňme, že do portálu jsou zapojené rozmanité zdroje, jako je Souborný katalog ČR - elektronický katalog, který v současné době obsahuje více než 6 mil. záznamů českých a zahraničních monografií, speciálních dokumentů, seriálů (časopisy, sborníky, zprávy z konferencí apod.), Bibliographia medica Čechoslovaca - bibliografie, která v odvětví lékařství (biomedicíny) a zdravotnictví zachycuje veškerou odbornou literaturu, vydávanou na území České republiky od roku 1947, Pedagogickou bibliografickou databázi, obsahující záznamy z českých i zahraničních odborných pedagogických a komeniologických časopisů a sborníků či Centrální index - databázi milionů záznamů, obsahující metadata o dokumentech z nejrůznějších časopisů, vydávaných předními světovými vydavateli vědecké literatury.

Vyzkoušejte další službu Městské knihovny Most!

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru