ZAJÍMAVOST: Televize uvedla film z protektorátu, lidé v něm poznají i záběry z našeho kraje
Jedna ze scén ve filmu Anatomie zrady: vlevo je budova žateckého divadla ve Dvořákově ulici. Obchod prezentovaný ve filmu jako knihkupectví ve skutečném „běžném žateckém životě“ prodává hračky. Zdroj: Česká televize, reprofoto redakce e-deníky
Zajímavosti

Žatec – Dvoudílný film Anatomie zrady, jehož děj se odehrává převážně v období války a protektorátu, uvedla v premiéře Česká televize. Diváci z našeho regionu v něm mohli poznat řadu míst v Žatci, převlečených do dobových kulis, například s nacistickými prapory. Historické čtvrti Žatce byly jedním z mnoha míst v ČR, kde se záběry natáčely. Filmový štáb v Žatci pracoval minulý rok v dubnu a květnu.

Na obrazovce byli vidět herci a komparzisté při záběrech například z prostranství před žateckým divadlem, z Dvořákovy ulice před budovou základní speciální školy nebo z Dlouhé ulice z oblasti synagogy a Nádražních schodů.

Hraný film se věnoval osudům Emanuela Moravce, vojáka, učitele, publicisty, který měl slibně nastartovanou kariéru, bojoval za Československo v legiích a později v době Mnichova aktivně vystupoval proti německé okupaci, ale nakonec začal s nacisty spolupracovat, stal se ministrem školství v protektorátní vládě a pro obyvatele zároveň jedním z největších symbolů kolaborace s okupanty. Po vypuknutí Pražského povstání spáchal sebevraždu – tento týden uběhlo od těchto událostí 75 let.

Hlavní roli hrál Marián Labuda mladší, další role ztvárnili také například Ondřej Vetchý, Viktor Preiss, Vladimír Polívka a jiní známí herci. V diskuzích mezi diváky má snímek řadu příznivých ohlasů. Kdo ho nestihl vidět „naživo“ a má zájem ho zhlédnout, může si oba díly filmu stále ještě přehrát na webových stránkách České televize.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru