Malý zázrak! V zooparku se po třinácti letech vylíhlo mládě orla
Mládě orla mořského vylíhlého v úterý v chomutovském zooparku. Foto Petr Hora
Zajímavosti

Chomutov - Váží méně než tabulka čokolády a krmení si bere z pinzety, přesto je teď největším pokladem chomutovského zooparku. Zdejší pár orlů mořských přivedl v úterý na svět malé pískle, o kterém chovatelé mluví jako o malém zázraku.

Orel s orlicí, které zoopark chová, totiž příliš jako pár nefungují. „Není mezi nimi žádná harmonie, devadesát procent jejich vajíček bývá neoplozených. Stejné to bylo u jejich první letošní snůšky v březnu,“ popisuje chovatel a ornitolog Petr Hora, který o dravce v zooparku pečuje. O to větší a příjemnější překvapení bylo, když v úterý dopoledne v hnízdě objevil čerstvě vylíhnuté ptáče.

V náhradní snůšce byla dvě vejce a orlí holátko se vyklubalo hned z toho prvního. „Máme z toho ohromnou radost, hýčkáme si ho jako drahokam,“ netají se nadšením z drobného písklete ředitelka zooparku Věra Fryčová. Naposledy se totiž mládě orla mořského v zooparku vylíhlo v roce 2007.

Právě kvůli vzájemné odtažitosti orlích rodičů chovatelé raději ptáče odebrali na umělé dokrmování. „Nechtěli jsme riskovat, že náš pár nebude o své mládě dostatečně pečovat,“ vysvětluje vedoucí zoologie Miroslav Brtnický. Přestože ještě zdaleka není vyhráno, péče chovatelů dává orlímu mláděti větší šanci na úspěšný odchov.

O drobné ptáče se teď stará právě Petr Hora. Krmí ho po třech hodinách a kromě jednodenních myších holátek mu pinzetou podává také drobné rybičky. Jak prozradil, včetně svých domácích akvarijních. „Je to tak. Mám jich doma v akváriích dost a orlí mládě je přeci jen vzácnější,“ směje se.

Mládě se vylíhlo hodně slabé, vážilo pouhých 66 gramů. Když ale půjde všechno dobře, za měsíc může mít klidně přes tři kila. „Mláďata orla mořského mají větší přírůstek než broljeři, kteří se vykrmují čistě kvůli rychlému nabrání váhy,“ potvrzuje další jedinečnost orla chovatel Hora.
Orla mořského chová zoopark od roku 1993, v tuto chvíli má ve voliéře v zázemí samce a samici, které přivezl před devíti lety z Kazachstánu.

Orel mořský

  • je největší dravec Evropy, rozpětí křídel má 210 – 250 cm a hmotnost 5 – 7 kg
  • v ČR hnízdí v jižních a severních Čechách a na jižní Moravě
  • hnízdo si staví na stromech a každý rok ho přistavuje, takže může postupem času dosáhnout výšky až 2,5 metru a hmotnosti kolem půl tuny
  • protože se v zimě přiživuje na mršinách, je ohrožen kladením nelegálních návnad otrávených karbofuranem
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru