Obří komín teplárny u Mostu je rájem pro sokola. Vylíhlo se tam už 21 mláďat
Sokolí rodinka na komínu komořanské teplárny. Foto: United Energy
Zajímavosti

Most - Komín komořanské teplárny u Mostu je rájem pro sokola stěhovavého. Populace tohoto kriticky ohroženého dravce se totiž právě zde rozrostla o další tři malé opeřence. „Komín se stal domovem pro první pár sokolů již v roce 2014, kdy byla na jeho ochozu umístěna hnízdní budka. Od té doby se zde vylíhlo 21 mláďat. Letos jsme na svět uvítali dvě samičky a jednoho samečka. Rodiče jsou s největší pravděpodobností stejný pár, který u nás zahnízdil vloni“, uvedla Miloslava Kučerová, tisková mluvčí teplárny.

Pohlaví nových obyvatel odhalil ornitolog Václav Beran při kroužkování v první polovině května. „Vzhledem k počasí začali sokoli hnízdit nezvykle brzy, což bylo zjevné především na samečkovi, který již dobře létal. Při výstupu na komín patroloval na jeho ochozu a posléze odlétl neznačený. Mláďata jsou ve výborném stavu, potravy mají evidentně dostatek. Kolem budky jsem posbíral i pár kroužků patřících poštovním holubům,“ sdělil Beran.

Nakonec došlo i k okroužkování posledního mláděte. Několik dní po označení jeho sourozenců si zaměstnanci, stejně jako vloni, povšimli mladého sokola, který vypadal zraněný a nelétal. „Sameček byl odchycen, okroužkován a následně umístěn pro jistotu opět na ochoz do bezpečí. Dle přivolaného ornitologa byl v dobré kondici, rodiče ho na zemi krmili,“ dodala Kučerová.

Hnízdění sokolů na komíně je výsledkem dlouhodobé spolupráce firmy s ornitology ze společnosti Alka Wildlife, kteří se snaží o návrat sokolů do přírody. Na rozdíl od skal, kde hnízdili původně, mají v průmyslových areálech paradoxně dostatek klidu na hnízdění i dostatek letící potravy. Podle odborníků na to přišli dravci sami.

Teplárna jim pomáhá instalací buněk. Sokoli naopak firmě pomáhají chránit technologii před holubím znečištěním redukcí stavu těchto ptáků v areálu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru