Do rekultivované krajiny na Mostecku se díky Vršanské uhelné vracejí ohrožené druhy zvěře
Do přírody u Polerad se vrátí bažanti, koroptve i divocí králíci. Foto: Vršanská uhelná
Zajímavosti

Most – Do krajiny kolem Polerad se postupně vrátí původní druhy drobné zvěře, které v posledních letech téměř vymizely. Projekt Spolku myslivců a ochránců přírody v Poleradech „Záchrana ohrožených druhů drobné zvěře v nivě Počeradského potoka“ podpořila Vršanská uhelná ze skupiny Sev.en Energy.

Z bažantnice v Ploužnici doputovalo do Polerad 422 den starých kuřat bažanta obecného začátkem června. O kuřata budou členové Spolku myslivců a ochránců přírody v Poleradech pečovat až do konce prázdnin. Po sedmi týdnech budou kuřata schopna přežít ve venkovních voliérách a na konci léta je ochránci přírody vypustí do krajiny na soutoku Srpiny a Počeradského potoka. „Dojde tak k posílení původní populace bažantů v nivě Počeradského potoka. Na jaře příštího roku plánujeme v projektu pokračovat. Do přírody chceme vrátit také koroptev polní, která se dnes v naší krajině už téměř nevyskytuje, a králíka divokého,“ popsal projekt zástupce spolku Jiří Křen.

Těžební společnosti ze skupiny Sev.en Energy obnovují krajinu zasaženou těžbou uhlí. Vzniká krajina s vodními plochami, zemědělskou půdou i lesy tak, aby se co nejvíce přiblížila svému původnímu vzhledu a využití. Pro správné fungování obnovené krajiny je velmi důležitá také biodiverzita. Investice do zachování původních živočišných druhů je proto z pohledu Vršanské uhelné zásadní. Lokalita, do které myslivci mladé ptáky vysadí, je provázána s Velebudickou výsypkou, kde už je rekultivace dokončena.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru