VÍTE, ŽE… Na Šibeníku mělo být letní kino i restaurace, vše měl chránit tříkilometrový plot
Jedno z dětských hřišť na Šibeníku. Tomuto dominuje prolézačka v podobě lokomotivy. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Most – Z parku Šibeník v Mostě se stalo v poslední době skvělé místo pro sportování, kratochvíle s dětmi a další zábavu. Z pustnoucího parku prošel proměnou v živoucí lokalitu. Znáte ale jeho historii?

Právě v souvislosti se současným rozvojem připomnělo město Most, jaká je moderní historie největšího mosteckého parku.

Park Šibeník vznikl v souvislosti s výstavbou nového města jako ústřední park pro panelová sídliště vyrůstající od konce 60. let kolem něj. Jméno návrší odkazuje, že ve středověku zde bylo popraviště.

Na konci 19. století začal sloužit jako vojenské cvičiště a k tomuto účelu byl využíván ještě po druhé světové válce. Za II. světové války zde bylo stanoviště děl pověstného německého Flaku, chránících petrochemický kombinát v Záluží. Dodnes jsou na úbočích zřetelné zákopy.

Původní návrh úprav Vznikl v roce 1966 a byl zaměřen na terénní úpravy a vybudování komunikací včetně přístupových cest. Jeho součástí byly sadové úpravy, spočívající ve výsadbě vzrostlých 4letých až 5letých stromů, představující cca 50 % plochy zeleně. Cíleně byla navržena výsadba převážně listnatých stromů, které mají díky každoroční obnově vegetačního krytu schopnost regenerace a tím i lepší podmínky pro zdárný vývoj.

Výstavba se nekonala

Koncepce úprav řešila i návrh na vybudování atraktivních ústředních městských prostor dominantního charakteru. Předmětem zájmu byly objekty muzea, pionýrský dům, čtenářský koutek s cukrárnou a letní kino s restaurací. Celý park měl být oplocen v délce přibližně 3 100 m.

0507sibenikhistorie

V letech 1966 až 1973 se na travnatých plochách vysadilo několik desítek tisíc stromů, byly vybudovány asfaltové cesty a lavičky. Postupně zde vyrostl centrální městský park o rozloze více než 60 hektarů.

V 80. letech byla v parku vybudována dvě dětská hřiště – v severovýchodní části vláček s pískovištěm a v jižní části betonové prolézačky. Další hřiště, jehož symbolem se stal dřevěný slon, vzniklo na konci 80. let.

V roce 2006 byl v jihozápadní části parku vybudován oplocený areál skatepark a hned za ním dirtová dráha pro extrémní cyklisty o celkové délce cca 200 m s pěti překážkami. Ve stejné době proběhly i poslední úpravy v parku jako vybudování nových laviček a zpevněných cyklostezek, které doplňují původní asfaltové cesty.

Šibeník se opět proměnil

Z parku, který byl ještě před pár lety strašidlem pro maminky s kočárky, sportující ženy i pro další procházející, se postupem času stalo příjemné místo, kde se nemusíme obávat, že na nás za hustým keřem číhá nějaké nemilé překvapení.

Park je dnes z velké části prosvětlen, na desítky metrů přehledný a v jeho úpravách se nadále pokračuje.

0507sibenikilumapa

Vzniklo hřiště pro parkour i street workout, oblibu si rychle získal FunPark s rozhlednou. V sobotu byl odhalen zajímavý památník na závěr druhé světové války.

Pro zatraktivnění této lokality byly na přelomu měsíce května a června 2016 vyznačeny tři běžecké trasy, na nichž jsou umístěny informační panely s nejvýznamnějšími českými běžci. Park byl dále osazen mapkami, které znázorňují umístění jednotlivých panelů, trasy pro běžce a naučnou ptačí stezku, která byla vypracována na základě ornitologického průzkumu výskytu ptactva v parku Šibeník.

Přesto, že tyto panely zaznamenaly kladné ohlasy kolemjdoucích, tak se již v průběhu necelého týdne od instalace našel vandal, který si neodpustil své výtvarné umění ztvárnit na třech panelech.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru