OBRAZEM: Řeka Ohře rozkvetla! V mírném proudu se pohupují bílé kvítky
Kvetoucí Ohře. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Žatec - Lakušník není v Česku neobvyklá rostlina, objevuje se ale spíše ve stojatých nebo pomalu tekoucích vodách. Nyní se v hojné míře objevil i na řece Ohři v Žatci.

K vidění je pod jezem, kde se již hladina uklidňuje. "Tyto ostrůvky kvetoucího lakušníku jsou vzácné, vyžadují optimální rychlost proudění vody. Rostliny potřebují dostatečně rychlou vodu, která je provzdušňuje, ale proud nesmí být zase příliš silný, aby lakušníky neodnesl," komentuje situaci na Ohři Český hydrometeorologický ústav.

Lakušník kvete od jara do srpna, v Žatci místy pokrývá téměř celou hladinu. Lakušník se ale objevuje i daleko výše proti proudu, v Karlovarském kraji. Rostliny netrhejte. Koupit si je do svých jezírek můžete ve specializovaných prodejnách.

Foto

0408lakusnik2

0408lakusnik3

0408lakusnik4

0408lakusnik5

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru