VIDEO: Archeologové objevili u Mostu dlouho hledanou středověkou vesnici!
Archeologický výzkum na okraji lomu Bílina. Odkrývá se historie středověké vesnice Nesvětice. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Mariánské Radčice – Na okraji hnědouhelného lomu Bílina učinili archeologové z akademie věd zajímavý, a tak trochu překvapivý objev. Právě tam odkrývají pozůstatky středověké vesnice Nesvětice. Vědělo se, že poměrně krátce existovala, ale přesné místo nebylo známé.

Výsledky výzkumu pomohou k poznání o vzniku středověkých vesnic na našem území. Jak vypadá místo, kde archeologové a jejich pomocníci pracují? Pozůstatky v pozdějších letech rozebraných usedlostí a kostela leží na základech dřevěné věže, která zde byla s dalšími dřevěnými stavbami ještě dříve. A to vše je na pravděpodobně pravěkém pahorku. Nesvětice leží poblíž již odkrývaného velkého pohřebiště, kde jsou stovky hrobů z 1. až 13. století. A tam původně archeologové vesnici očekávali. Poslední zmínka o Nesvěticích je známa z počátku 15. století.

https://www.youtube.com/watch?v=x6rBODqVAV4

„Vesnice byla hledaná již v letech 1984 – 1988. My jsme tu vesnici pořád hledali na výzkumu, který je nějakých dvě stě metrů odsud. Domnívali jsem se, že vesnice Nesvětice šla od tohoto starého pohřebiště dolů k potoku, kde byl rybník. To že se vesnice nachází úplně někde jinde, tak pro nás bylo překvapením,“ uvádí archeolog Petr Čech, vedoucí žateckého pracoviště Archeologického ústavu Akademie věd ČR.

Nesvětice halí tak trochu tajemství jejich krátké existence, která se odhaduje s jistou tolerancí jen kolem jednoho století. A pokud byste čekali temnou dobu špinavého středověku, možná vás překvapí informace, že zde byla také kanalizace. I to ukazuje současný výzkum. O životě tehdejších obyvatel řeknou více i vzorky bakterií, které se budou na archeologickém nalezišti odebírat.

Místo výzkumu se nachází ve střeženém dobývacím prostoru, veřejnosti je nepřístupné.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru