Pro děti je teď důležitý pevný denní řád a maximum pohybu. Vytvořte jim třeba domácí tělocvičnu
Pro děti je teď důležitý pevný denní řád a maximum pohybu.
Zajímavosti

ČR - Stejně jako dospělí i děti vnímají velké změny, které nastaly v jejich životě v souvislosti s koronavirovou pandemií. Prvotní nadšení z nechození do školy rychle vyprchalo a vystřídalo jej tesknění po kamarádech, kroužcích a všem, na co byly zvyklé. Proti frustracím a nudě pomáhá pevný denní řád a co nejvíce pohybu.

„S novou situací dětem nejlépe pomůže jistota pravidelných denních rituálů. V praxi to znamená, že nastavíme budík na určitou dobu, aby děti vstávaly, jako kdyby šly do školy. Ideální je, když si pak s nimi dáme ve vyvětrané místnosti krátkou rozcvičku. Následuje snídaně, čištění zubů, oblékání, stlaní postelí atp.

Školáci pak mají pravidelnou on-line výuku, ale i mladší děti, pokud nedocházejí do mateřských škol, by měly mít pravidelný dopolední program, jehož součástí jsou edukační činnosti, čtení nebo malování. Zároveň je třeba vyčlenit čas na hraní, na pomoc s domácími pracemi.

Za jeden z nejdůležitějších rituálů pro děti všeho věku pak považuji každodenní pravidelnou pohybovou aktivitu, klidně formou hry. V dodržování těchto pravidelných rituálů vidím způsob, jak se v dnešní vypjaté době vyhnout totální anarchii v domácnosti,“ říká Kristýna Přibylová z profesionálních dětských tělocvičen Monkey’s Gym, která je sama maminkou tří školáků.

Také Jitka Literová, hlavní manažerka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, který stojí například za úspěšnými sportovními projekty Děti na startu, Sport-mánie nebo Česko se hýbe, je přesvědčená, že právě pohyb je to, co nyní může dětem (a samozřejmě i dospělým) pomoci v boji s koronavirem.

„Ještě jsem neviděla dítě, které by nechtělo vykonávat vůbec žádnou sportovní aktivitu, pokud se mu správně podá. Rodiče často dělají chybu v tom, že dítě nutí do nějakého sportu, který ho ale nebaví nebo mu nejde, a dojdou k závěru, že potomek „prostě není na sport“. Je pravda, že některé děti jsou více talentované než jiné. Ale jen z jednoho druhu sportu se to dá těžko posoudit, a i kdyby dítě talent nemělo, jde přece o něco jiného – naučit ho pravidelně se hýbat, aby si pohyb užívalo, a ne z něj vychovat mistra světa.“

Tip na domácí tělocvičnu: Opičí dráha a tunel ze židlí

1. Dejte židle k sobě a nechte je děti podlézat jako v tunelu. Mohou lézt tam i zpět, nebo pro cestu zpět zvolit „horní plošinu“ a přelézt židle po kolenou.
2. Udělejte ze židlí slalom – ten mohou děti probíhat nejrůznějšími způsoby – popředu, pozadu, po jedné noze…
3. Dejte židle tak, aby se dotýkaly vždy jedním rohem. Na každou židli umístěte plyšáka a z podlahy „udělejte“ řeku, kde plavou krokodýli. Plyšáky pak děti musí zachránit tak, že přelezou ze židle na židli tam a zpět a hodí je „do lodě“ nebo „na ostrov“ – což může být jakákoli bedna. Samozřejmě děti nesmí při záchranné akci spadnout do vody mezi krokodýly!
4. Umístěte židle dál od sebe – jednu děti vždy přelezou vleže a druhou podlezou.
5. Plyšáky také mohou děti přemisťovat ze židle na židli nohama – lehnou si na zem na záda mezi dvě židle, na jednu umístíme plyšáka, kterého musí uchopit nohama mezi šlapky a přemístit pohybem nohou za hlavu na druhou židli. Je to ohromná zábava, a přitom to pro děti není vůbec jednoduché – skvěle zapojují břišní svaly...

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru