Máte doma sbírku známek po prarodičích? Takhle poznáte poklad
Foto: PxHere.com
Zajímavosti

Měla být zelená, ale jako jediná na světě je žlutá. Díky této unikátní chybě se cena dnes nejdražší švédské poštovní známky vyšplhala přes dva miliony dolarů. Školák, který známku objevil na dopise po babičce, ji přitom sběrateli prodal za pouhých 7 korun. Že jsme vám nasadili brouka do hlavy? Přečtěte si, jak poznat, zda se na vaší půdě neskrývá sběratelská rarita.

Zejména na sklonku Rakouska-Uherska a za první republiky byla filatelie oblíbeným koníčkem, kterému propadli děti i dospělí, bankéři i dělníci. Snad v každé rodině tak dodnes najdeme pár schovaných známek, pohledů nebo dopisů po prarodičích. Přečtěte si, jak zhruba odhadnout cenu a raritu poštovní známky.

Hodnotu známky určuje několik faktorů

Nejvíce ceněné bývají známky, které poštovním oběhem vůbec neprošly a mají lep, zoubkování i obraz zcela bez poškození. To však neznamená, že se mezi starými pohledy a dopisy nemůže skrývat cenný exemplář.

Jakost známky hraje roli

Základním hodnotícím kritériem je jakost známky. Kupní cenu ovlivňuje také její vzácnost nebo tiskařské chyby. Stáří známky či její motiv mají naopak na hodnotu vliv jen nepatrný. Některé stoleté známky, které byly vydány v mnohatisícovém nákladu, tak mají dodnes hodnotu jen pár korun, kdežto speciální edice známek staré sotva pár desítek let jsou nesmírně cenné. Vzácnost konkrétních kousků nejlépe ověříte ve filatelistických katalozích nebo přímo u odborníků.

Cenná může být i pohlednice

Hodnotné však mohou být i staré pohledy. Při určování jejich ceny hraje oproti známkám významnou roli jejich stáří. Platí, že čím starší, tím je pohled se známkou cennější. V očích sběratelů jejich hodnota roste, pokud se jedná o litografie s venkovskými motivy, které jsou v zachovalém stavu. Někdy však může vzácnost pohlednice určovat i poštovní razítko – třeba s datem odeslání 1. ledna.

Jak vidíte, raritu může ze známky nebo pohlednice udělat lehce přehlédnutelný detail. Chcete-li znát skutečnou hodnotu vaší sbírky nebo pozůstalosti po rodinných předcích, zkuste navštívit filatelistické burzy nebo najděte online odhadce na internetu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru