Bavíte se s dětmi o sexu? Školáci odpovídali, kdo je seznamuje s intimnostmi a co sledují na internetu
ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Nejdůležitější je pro děti rodina. V případě problému jdou za rodiči dvě třetiny školáků. Informace o sexu ale od nich získává jen pětina z nich.

I takové výsledky přinesl naučně-zábavný projekt Českého statistického úřadu Minisčítání. Konalo se po páté a zapojilo se do něj téměř 19 tisíc školáků z celé republiky ve věku 9 až 15 let.

Ze všeho nejdůležitější je pro děti rodina, vybralo ji 63 % účastníků Minisčítání. S velkým odstupem pak zdraví (13 %) a kamarádi (12 %). Pro starší děti význam rodiny postupně klesá a na důležitosti nabývají kromě zdraví a kamarádů také štěstí, volný čas a peníze.

Za rodiči jde v případě problému 82 % desetiletých dětí, ale jen 44 % patnáctiletých. Kamaráda naopak vyhledá 28 % patnáctiletých a 6 % desetiletých.

Internet jako hlavní zdroj informací o sexu uvedlo 30 % chlapců a 18 % dívek. Pro dívky jsou nejčastěji zdrojem těchto informací rodiče, uvedlo je 24 % z nich. U chlapců je to o poznání méně, jenom 15 % uvedlo rodiče jako svůj zdroj. Kamarádky a kamarádi poučují 18 % dívek a 16 % chlapců. Žádný zdroj informací o sexu nemá 20 % dívek a 21 % chlapců.

Na internetu a hraním elektronických her tráví děti nejčastěji jednu až tři hodiny denně. Více než pět hodin denně ale těmito činnostmi tráví 15 % všech dětí a dokonce 24 % patnáctiletých. Nejčastěji využívanými sociálními sítěmi jsou Instagram a YouTube, u dívek je dále velmi oblíbený Snapchat, zatímco chlapci více preferují Facebook. Více než dvě pětiny dětí (44 %) přes sociální sítě komunikují s kamarády, 28 % k tomuto účelu využívá SMS nebo WhatsApp a jen 18 % komunikuje osobně. Naopak e-maily a pošta jsou pro mladou generaci téměř mrtvé platformy.

„Děti se během Minisčítání seznamují hravou formou se statistikou a s vyhodnocováním statistických dat. Vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru se Minisčítání v tomto školním roce stalo také vítaným zpestřením online distanční výuky. A samozřejmě připomenutím nadcházejícího Sčítání lidu, domů a bytů,“ říká předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Kompletní výsledky Minisčítání jsou dostupné na webových stránkách www.miniscitani.cz. Umožňují srovnávat data mezi jednotlivými kraji a okresy nebo ve vzájemné kombinaci vybraných kritérií. Na závěr Minisčítání byla v každém kraji vylosována jedna třída, která obdrží zajímavé ceny od partnerů projektu – společností Microsoft, LEGO, Albi a nakladatelství CREW. Tři třídy navíc získaly bonusovou cenu od DinoParku.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru