Už vylézá tento jedovatý brouk. Říká se, že vám může ublížit. Je to pravda?
Brouk může vylučovat jedovatou tekutinu. Snímek pochází z Hněvína. Foto: e-deniky.cz
Zajímavosti

Ústecký kraj - S přibývajícími teplými dny se začala na sociálních sítích opět objevovat zpráva s varováním o výskytu jedovatého brouka majky. Shrňme si tedy některá důležitá fakta.

Nejznámější majky žijící u nás jsou Majka obecná (Meloe proscarabaeus) a Majka fialová (Meloe violaceus). Nás bude spíše zajímat Majka fialová, která se nejvíce vyskytuje v podhorských a horských oblastech České republiky. Můžeme ji však zahlédnout i v nížinách, třeba v lese, kde je více stínu. Oproti tomu Majka obecná se ponejvíce vyskytuje na jižní Moravě.

Nechceme zde šířit poplašné zprávy, na majku v přírodě určitě nenarazíme na každém kroku, ale je dobré vědět možná rizika a jak se jim vyvarovat.

Pozor by si měly dávat obzvlášť rodiny s dětmi, aby děti ve své zvídavosti nebraly brouka do ruky. Majka totiž v nebezpečí, například při dotyku, vylučuje nažloutlou olejovitou tekutinu obsahující jedovatý terpen kantaridin, naštěstí jen v mizivém množství. Množství jedu, který majka vyloučí, je obyčejně pro pokožku člověka neškodné. Ale mohou se objevit i puchýřky.

A pro zajímavost: V minulosti stejný jed, jen ve větším množství často využívali traviči. Řada živočichů je proti tomuto jedu odolná.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru