Silně ohroženému hlaváčku jarnímu se na Mostecku daří, amatérští botanici zřejmě objevili nová naleziště této rostliny
Hlaváček jarní. Foto: Jan Macháček
Zajímavosti

Mostecko - Hlaváček jarní je silně ohrožený druh naší květeny, proto každá nová lokalita této rostliny znamená pro botaniky velký objev. Jan Macháček se specializuje právě na hledání nových nalezišť hlaváčku.

„Našel jsem v těchto dnech pět izolovaných ložisek hlaváčku jarního, které měly rozlohu jen několik arů. Počet rostlin na jednotlivých lokalitách je ale několik desítek. Jsou to lokality, o kterých nejsou nikde žádné zmínky,“ raduje se amatérský botanik Jan Macháček.

Lokality botanický nadšenec vytipoval podle vzhledu krajiny. Ideální pro hlaváček jsou prý sopečné kopečky pokryté stepí, často vysoké jenom pár metrů. Právě tyto kopečky objevil u Bečova na Mostecku.

1604koniklec

Koniklec luční český. Foto: Jan Macháček

„Lokalita vypadala nadějně podle typu vegetace už z dálky,“ svěřil se Macháček, který se objevům nových nalezišť vzácných květin věnuje už 40 let. Na jedné z těchto pěti lokalit byla nalezena i další chráněná rostlina, a to koniklec luční český.

Podle něj je na Mostecku popsáno několik lokalit ohroženého hlaváčku, ale tyto u Bečova chybí. „S největší pravděpodobností se opravdu jedná o nové lokality hlaváčku jarního,“ dodal Macháček.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru