Do konce soutěže „Vím proč“ zbývá necelý měsíc! Vítěz získá dvě stě tisíc pro školu a deset tisíc do kapsy
Jak je vidět, k fyzikálnímu pokusu lze použít i banán. Foto: ČEZ
Zajímavosti

Severní Čechy - Již posedmé vtahuje žáky základních a středních škol do zábavného světa fyziky soutěž „Vím proč“ a interaktivní formou je láká na objevování jeho krás a tajemství.

Vítěz získá nejen pro svou školu 200 000 korun na pořízení nové (případně dovybavení) učebny přírodovědných předmětů, ale i deset tisíc do kapsy. Stačí k tomu, když do 31. května natočí fyzikální pokus na telefon, vtipně ho okomentuje a pochopitelně přihlásí i do soutěže. Letošní ročník je navíc věnovaný obnovitelným zdrojům, pokusy na toto téma tedy mají šanci vyhrát hned dvakrát.

Oblíbené fyzikální soutěže se zatím zúčastnilo více než 1400 dětí z celé republiky, přičemž natočeno už bylo přes 1100 videí s pokusy. Navíc nyní celostátní soutěž „Vím proč“ pomáhá učitelům i v době covidu nadchnout žáky pro fyziku. Děti si samy chystají a natáčejí fyzikální pokusy, zároveň je svým vrstevníkům vysvětlují vlastními slovy. Při natáčení obvykle není nouze o vtipné momentky, což dokazují i videa z minulých ročníků. Jsou k dispozici na webu soutěže, a tak mohou posloužit jako inspirace pro nové soutěžící a učitelům coby výukový materiál pro zpestření hodin.

Vítězové z kategorie základních i středních škol za svou snahu získávají podle umístění poukázky na nákup v hodnotě od tří do deseti tisíc. Velkou motivací je i 200 tisíc korun pro školu zlatých medailistů. Loni se z výhry díky aktivitě svých studentů radovaly Gymnázium Jaroslava Vrchlického v Klatovech (Zlatý hattrick – jeho studenti obsadili v kategorii středních škol všechny tři odměňované pozice.) a Gymnázium Moravský Krumlov. Nejúspěšnějšími fyziky-režiséry jsou ale zatím žáci a studenti škol ze severní Moravy (Moravskoslezský a Olomoucký kraj), kteří na stupních vítězů stáli celkem sedmkrát. Amatérští fyzikové z jižní Moravy, ze západních Čech a Prahy pak shodně získali po šesti medailích.

„Chceme, aby fyzika děti bavila, aby měly chuť experimentovat a hledat souvislosti. Většina vynálezů, které nám dnes usnadňují život, vznikla díky fyzice, ostatně elektřina je jedním z nich. Těšíme se, že děti, které si k fyzice prostřednictvím naší soutěže najdou cestu, třeba jednou budou pomáhat budovat novou energetiku,“ říká Martin Máca, vedoucí strategického náboru Skupiny ČEZ, která soutěž „Vím proč“ organizuje. Jak dodal, krátká videa s natočenými pokusy mohou jednotlivci či maximálně tříčlenné týmy vkládat na webový portál www.vimproc.cz až do 31. května. Po jejich vyhodnocení odbornou porotou, proběhne vyhlášení vítězů do 1. července.

Sedmý ročník „Vím proč“ má po loňské „jaderné“ opět speciální kategorii věnovanou tentokrát obnovitelným zdrojům. Ti, kdo se rozhodnou natočit pokus s jejich využitím, soutěží automaticky také o 26800mAh powerbanku Viking se solárním panelem. Symbolizuje obnovitelný zdroj, který chce ČEZ do budoucna nejvíce rozvíjet. A vrací se také kategorie „nejoblíbenější video veřejnosti“. Autor videa, které do uzavření soutěže 31. května nasbírá nejvíc srdíček, se může těšit na balíček prima vychytávek od ČEZ.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru