Unikátní situace: dva sokolí páry a pět mláďat jsou spolu v jednom průmyslovém areálu
Dva sokoli na komínu etylenové jednotky. Foto: Orlen Unipetrol
Zajímavosti

Litvínov - Sokol stěhovavý se řadí mezi vysoce ohrožené druhy a v České republice žije jen 110 párů. Díky přísné ochraně se jejich počet v posledních letech zvyšuje. Sokoli si totiž našli zalíbení v průmyslových areálech, které jim poskytují klid a dostatek potravy k vyvedení mladých.

Na komínech skupiny ORLEN Unipetrol je tak letos pěkně veselo. Chempark v Záluží u Litvínova se může pochlubit rovnou pěti mláďaty, které ornitologové nyní okroužkovali. Na tamních komínech hnízdí dva páry, což řadí chemičku k unikátním místům v Česku na ornitologické mapě, protože tak blízko vedle sebe sokoli většinou nehnízdí. ORLEN Unipetrol spolupracuje na projektu hnízdění sokolů se sdružením ALKA Wildlife od roku 2011 a populace sokolů se od té doby navýšila o 40 dravců.

„Letos vyvedli sokoli v Záluží u Litvínova pět mláďat, protože zde hnízdní dva páry: jeden má tři mláďata a druhý dvě. V České republice se tak jedná o jediný průmyslový areál, kde hnízdí dva páry najednou,“ komentuje nadílku ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife: „Mláďata se mají čile k světu a jsou dobře živena. Na nohy jsme každému nasadili po dvou kroužcích, abychom mohli sledovat jejich další osud. Kroužkování sokolů je pro naši výzkumnou činnost důležité, jelikož nám umožňuje získávat cenné poznatky, které využíváme i k ochraně tohoto vzácného dravce.“

Kdo je kdo?

Kroužkování rovněž přineslo informaci o pohlaví nových ptačích dravců. Na komíně teplárny vyrůstají ve stometrové výšce dvě samičky a jeden sameček a uživatelé Facebooku jim už stihli v soutěži nadělit jména Mia, Žofinka a Falco. Zájemci je navíc mohou sledovat v přímém přenosu. To hnízdění sokolů na „etylence“ bylo dlouhou dobu tajemstvím; mláďata se vylíhla jako poslední v celé skupině ORLEN Unipetrol. Na komíně etylenové jednotky nyní žijí malá samička a sameček. Sokolí rodiče i tady zamýšleli trojčlennou rodinu, protože ornitologové nalezli v hnízdní budce třetí, neoplozené vejce, ale příroda se zařídila po svém.

„Sokoli si oblíbili i komíny rafinérie v Kralupech nad Vltavou a neratovické Spolany. Máme velkou radost, že se jim u nás daří. Za desetiletou spolupráci s ornitology se tak vylíhlo čtyřicet mláďat, z toho deset v tomto roce,“ říká Katarzyna Woś, místopředsedkyně představenstva skupiny ORLEN Unipetrol, a dodává: „Tuto radost sdílíme taktéž s širokou veřejností, která může sokoly sledovat online na webu starameseosokoly.cz do doby, než vyletí z hnízda.“

Sokol stěhovavý začíná s rozmnožováním poměrně brzy, tok probíhá od února a samička obvykle zasedá na vajíčka v březnu. Sedí na nich 30–⁠32 dnů. Poté, co se mláďata vylíhnou, v hnízdě se dlouho nezdržují. Opustit ho dokáží už po měsíci, kdy polétávají po okolí. Rodiče se ze začátku musejí otáčet, aby potomkům i sobě nalovili dostatek potravy. Jejich jídelníček se skládá především z holubů, racků, nejrůznějších menších ptáků a netopýrů. Sokol stěhovavý se dožívá až 20 let a na svá oblíbená hnízdiště se vrací celý život, což platí i pro páry z ORLEN Unipetrolu. V České republice žije přibližně jen 110 párů sokolů stěhovavých.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru