V sousedních Teplicích přišli se zajímavým nápadem: Místo pro výměnu nepotřebných věcí
Foto: Město Teplice
Zajímavosti

Teplice – Statutární město Teplice zřídilo ve spolupráci se společností Marius Pedersen a.s. Re-Use centrum - místo pro odložení nepotřebných věcí, které by mohl využít někdo jiný. Slavnostně ho v pátek 4. června uvedl do provozu primátor Hynek Hanza.

„Je to bezplatná služba a já doufám, že to bude občany motivovat k tomu, že ty věci se nebudou povalovat po městě, ale budou třeba právě tady v tom kontejneru a zase někdo si je vezme do své domácnosti.„ uvedl při slavnostním otevření primátor Teplic Hynek Hanza.

Společnost je v dnešní době zahlcená zbožím a lidé často pořizují nové věci. Některé použité předměty ale ještě nejsou zničené a můžou posloužit někomu jinému. Ne vždycky se pak podaří použitou funkční věc zpeněžit. Re-Use centrum začalo fungovat proto, aby takových výrobků končilo co nejméně v popelnicích a na skládkách. Aby dostaly druhou šanci. Pro teplické občany to také může být rychlý způsob, jak se zbavit drobností – věc zde prostě darují, tedy bezplatně předají obsluze, ta ji v RE-USE centru uloží a kdokoliv, komu se bude hodit, si ji zde může opět zdarma převzít. Takové věci se tak vracejí do oběhu a nestane se z nich zbytečně odpad.

Nové cesty v nakládání s odpady hledají také naši zákonodárci, jak na národní, tak evropské úrovni. Nová odpadová legislativa nás tak všechny pobízí k zodpovědnějšímu nakládání s odpady. Proto i město Teplice přistupuje k optimalizaci odpadového hospodářství. Cílem je snížení množství odpadů, které končí nevyužité na skládkách a zřízení Re-Use centra je jedním z takových kroků. Zároveň se město snaží udržet v rozumných mezích náklady na provoz odpadového hospodářství, které jsou hrazeny z městského rozpočtu a už nyní dosahují téměř 50 milionů ročně.

Mezi opětovně využitelné předměty například patří:

  • drobný nábytek (zejména židle, stolky, skříňky, atd.)
  • zařízení a vybavení domácnosti
  • keramické, porcelánové i skleněné nádobí
  • hrnce, plechy na pečení
  • obrazy, rámy na obrazy, vázy, dekorace do domácnosti, květináče
  • mechanické domácí spotřebiče atd.)
  • mediální produkty (CD, DVD, videokazety, knihy, časopisy)
  • hračky
  • sportovní vybavení
  • nářadí

Věcí, které mohou být v RE-USE centru předány k opětovnému využití, je celá řada, uvedený výčet je proto pouze příkladný. O přijetí konkrétní věci rozhodne obsluha RE-USE centra, zejména s přihlédnutím k dodržení podmínky nepřijímat jakékoliv elektrozařízení či elektrospotřebiče (s ohledem na bezpečnost a ochranu zdraví osob), nepřijímat věci osobní potřeby a také musí zohlednit aktuální volnou kapacitu k uskladnění věcí.

Re-Use centrum se nachází v areálu sběrného dvora v Úprkově ul. 3120 v Teplicích, kde jej najdete hned u vjezdu. Jeho provozní doba je shodná s provozem sběrného dvora. Po-Pá 8-18, So 8-14.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru