FOTO DNE: Rostou! Pan Lubomír vyrazil se psem na procházku, domů se vrátil s taškou plnou hub
2x foto: Lubomír Musil
Zajímavosti

ČR, Žatecko – Lidé vyrážejí houfně do lesů s košíky, někdo má štěstí a houby najde, někdo se vrací s prázdnou. Houby totiž podle mykologů teprve začínají růst. Štěstí měl i pan Lubomír Musil ze Žatecka.

Nevyrazil cíleně na houby, ale pouze na procházku se svým psem do lesů v okolí Čeradic. A během hodinky odcházel domů s plnou taškou hub.

1607houby8

Chladné jarní počasí způsobilo, že i houbařská sezóna začala později, než je běžné. „Roste to, co by mělo růst v červnu, ale začaly se objevovat už i letní houby. Počasí ten vývoj dohnalo,“ popsal situaci Pavel Dombaj z Houbařského spolku Žatec. Sám byl před několika dny zkusit štěstí na Podbořansku a našel prý asi 30 druhů hub.

„Vysoké srážky způsobily, že roste liška obecná a to v nebývalém množství. Celou řadu let takto nerostla,“ řekl mykolog. V lesích se začala objevovat také muchomůrka šedivka a muchomůrka tygrovaná, která je ale jedovatá. V hojném počtu rostou prý také holubinky, hlavně holubinka trávozelená, hořká a odbarvená. Z ryzců pak ryzec dubový a ryšavý. Najít se dají i různé druhy žampionů. Z hřibovitých hub převládájí křemenáče a kozáci. „V lese najdeme i hřib dubový a smrkový, což je taková zajímavost. Hřib duhový už většinou touto dobou neroste a obvykle tyto dva druhy se časově nepotkají,“ doplnil Pavel Dombaj.

Výhledově to vypadá, že je celá houbařská sezóna posunutá, podle mykologů je to ale pozitivním směrem. Předpokládají totiž, že bude dobrá a dlouhá.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru