Na stráních Českého středohoří žijí sysli ze Švédska, mají za sebou leteckou cestu
Sysel. Ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

České středohoří, Ústecký kraj - Každý rok se díky záchrannému programu podaří do přírody vypustit několik desítek syslů obecných. Svůj nový domov letos takto našel rekordní počet zvířat. Během července se postupně na šesti různých lokalitách v Čechách i na Moravě vypustilo 171 syslů. Informuje o tom Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK).

Na realizaci záchranného programu sysla obecného se kromě AOPK podílí také Muzeum Karlovy Vary a několik zoologických zahrad, včetně těch zahraničních.

„Do České republiky byli vůbec poprvé letecky dopraveni sysli ze švédské zoologické zahrady Nordens Ark. Osmnáct letošních mláďat zvládlo dlouhou cestu letadlem úplně bez problému. Několik hodin po přistání již aktivně zkoumala speciální vypouštěcí ohrádku na lokalitě Hliniště v chráněné krajinné oblasti České středohoří,“ říká Tereza Brzobohatá, koordinátorka záchranného programu. Ke „švédským“ syslům přibylo i 25 syslů odchovaných v ZOO Hluboká nad Vltavou. Další téměř tři desítky zvířat pocházejících ze ZOO Norimberk posílily kolonii v nedaleké přírodní rezervaci Písečný vrch. Vzájemná blízkost obou míst by měla syslům v Českém středohoří umožnit přirozenou výměnu jedinců mezi jednotlivými populacemi.

Celkem 80 syslů se také podařilo odchytit na známé „syslí louce“ na Radouči v Mladé Boleslavi. Zdejší kolonie se dlouhodobě potýká s nežádocím přikrmováním návštěvníky. To způsobuje nepřirozeně rychlý růst počtu syslů. Na tak malé ploše jich je víc, než je vhodné. Odchycená zvířata tak pomohla posílit stávající populaci v Loděnici u Berouna, na letišti v Kolíně a ve Velkých Pavlovicích na jižní Moravě. Zároveň se odlehčilo přetížené mladoboleslavské kolonii.

Poslední vypouštění se odehrálo 21. července na letišti Břeclav-Ladná, kde se již druhým rokem posiluje zdejší málo početná skupina čítající jen několik zvířat. Do uměle vyvrtaných nor tu bylo vypuštěno 20 syslů odchovaných v ZOO Brno.

V České republice v roce 2020 žilo odhadem kolem 8000 syslů obecných. Při zahájení záchranného programu to přitom bylo přibližně 3600. Výsledky letošního monitoringu ale naznačují, že dlouhá zima a chladné, deštivé jaro v kombinaci s častými přívalovými dešti syslům moc nepřály. Oproti loňskému roku tak těchto ohrožených hlodavců ubylo asi o dvě tisícovky, a to i přes značné úsilí všech realizátorů záchranného programu. Nezbývá než doufat, že se vypuštěným syslům i všem ostatním bude příští rok dařit o něco lépe.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru