Lidé se v pandemii namísto sezení doma vrhli na zlepšování okolí. Zvelebili některá místa i v našem kraji
Lidé se v pandemii vrhli na sousedské projekty
Zajímavosti

Ústecký kraj - I během lockdownu a karantén prokazují Češi svoji kreativitu a houževnatost. Namísto sezení doma se vrhli na zlepšování okolí, v němž žijí. Upravují stezky, budují zahrádky pro seniory i hřiště pro děti nebo grilovací plácky pro sousedská setkání.

Společenského života se nevzdali, jen jej přizpůsobili stávajícím podmínkám. Do programu Dokážeme víc, který tyto nápady pomáhá financovat, se zapojili už tisíce lidí. Další mohou grant pro svůj projekt získat právě teď.

„Ukazuje se, že když lidé nemohou ven za společenským vyžitím, přinesou si ho k sobě, do blízkosti svého bydliště. Máme velkou radost, že pandemie nesnížila počet sousedských projektů, naopak. Lidem evidentně potřebu sociálního kontaktu, sportovního vyžití nebo kultury saturují,“ vysvětluje Andrea Studihradová z grantového programu Dokážeme víc. Za poslední tři roky z něj lidé na zlepšení svého okolí získali přes deset miliónů korun.

V Litoměřicích díky grantu zajistili vybavení pro řemeslný příměstský tábor, řemeslné kurzy pro rodiče s dětmi a šicí kroužek. Petrohradští vybudovali krátkou naučnou stezku s informačními cedulemi zaměřenými na život, vývoj a užitek včel. Sloužit bude jak veřejnosti, tak především dětem a žákům místní základní a mateřské školy.

2811projektykz2

„Začíná to obvykle myšlenkou jednoho či dvou lidí. Touhou opravit nebo zvelebit místo, v němž žijí nebo tráví volný čas. Za finanční pomoci grantu z Dokážeme víc, který nabízí Nadace VIA a Česká spořitelna, pak staví knihobudky, renovují turistické trasy, staví altánky pro společná setkání nebo vysazují aleje,“ doplňuje.

Společné práce jsou často příležitostí, mnohdy i první, pro vzájemná setkání lidí z okolí. Například obyvatelé ze Svatého Jana nad Malší sázeli nové stromořadí. „Cílem bylo navrátit zdejší krajině její rozmanitost a přispět k zadržování vody v ní. Zároveň jsme ale chtěli prolomit ledy mezi starousedlíky a novými sousedy. Navzájem se moc neznali a díky společné výsadbě stromů měli skvělou příležitost to změnit,“ popisuje jeden z organizátorů projektu Michal Bláha.

I organizace brigád se ale musela přizpůsobit pandemii. „„Jeden čas jsme se na pracích střídali po rodinách, abychom se kvůli nařízením navzájem nepotkávali,“ vzpomíná Kamila Zatloukalová, jak letos na jaře proměňovali černou skládku na Praze 6 v lesní klub pro děti.

2811projektykz1

Jak získat peníze na svůj nápad?

Nové projekty je možné přihlašovat na webu www.dokazemevic.cz i nyní. „Nové žádosti přijímáme do 9. ledna. Pokud uspějete, budete moci finanční podporu na svůj projekt čerpat už od března 2022,“ líčí Andrea Studihradová.

Není potřeba být spolek ani jiná oficiální organizace. Stačí trojice lidí, která má dobrý nápad a chuť něco zlepšit ve svém okolí. Na každý projekt lze získat až 100 tisíc korun. „Zároveň vás naučíme realizovat dárcovské výzvy na portále Darujme.cz. Příspěvky, které se vám tam podaří získat, navíc Nadace České spořitelny zdvojnásobí, a to až do výše 20 tisíc korun,“ dodává.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru