V Mostě se snaží vypěstovat potomky výjimečné stoleté borovice, která roste ve čtvrti pod Hněvínem
Foto: město Most
Zajímavosti

Most - V Mostě se pokoušejí o reprodukci u nás neobvyklého stromu. Jde o borovici Schwerinovu, která roste v ulici U města Chersonu na soukromém pozemku.

Jedná se o neobvyklý kultivar, křížence borovice himalájské a borovice vejmutovky, který objevil na počátku 20. století hrabě Schwerin na svém panství blízko Berlína. Strom na Zahražanech je starý asi 100 let, do nedávna měl výšku 26 metrů a obvod jeho kmene je 2,26 m. Po vichřici v únoru 2020 se však strom v polovině zlomil.

"V listopadu 2021 bylo se svolením vlastníka pozemku, na němž strom roste, odebráno několik šišek. Po vyschnutí šišek jsme získali semínka a pokud se podaří i výsev do květináčů, tak budeme mít k dispozici potomka od tohoto stromu," ifnormuje mostecký magistrát.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru