FOTO DNE: U sídliště Železničářů se objevil kus staré tramvajové trati
Odkryté a upravené koleje u sídliště Železničářů. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Most – Vedle silnice dnes spojující komunikaci vedoucí z Mostu do Mariánských Radčic a sídliště Železničářů na samém okraji města se objevil kus odkrytých kolejí.

S největší pravděpodobností jde o bývalou rychlodráhu ze starého Mostu k chemičce a do Litvínova. Koleje v minulosti vedly vedle silnice, která se vedle sídliště Železničářů kdysi napojovala na cestu do Litvínova, a to zhruba v místě, kde se dnes čtyřproudá silnice zužuje na dvoupruh vedle tramvajových zastávek.

Historie tramvají je v Mostě dlouhá už 120 let. Začínalo se úzkorozchodnou drahou, aby po polovině minulého stolejí dostala rychlodráha již běžný rozchod kolejnic.

Tramvajová úzkokolejná trať mezi Mostem a Litvínovem byla postavena a její provoz slavnostně zahájen v roce 1901. Třináct kilometrů dlouhá trať spojila nejen obě města, ale současně i Hamr a Janov.

Samotná trať začínala u mosteckého nádraží, pokračovala do Kopistm Růžodolu a Dolního Litvínova a následně Horního Litvínova. Z Horního Litvínova úzké tramvajové koleje směřovaly do Chudeřína a Janova, kde byla konečná u hotelu Weber.

První úsek rychlodráhy s již normálním rozchodem byl potom zprovozněn v roce 1957 mezi Litvínovem a chemičkou, o něco později potom mezi chemičkou a Mostem.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru