VIDEOREPORTÁŽ: Širé pláně rekultivací jsou domovem pro stovky krav. Dávají maso v biokvalitě
Stádo krav na vnitřní výsypce lomu ČSA. Foto: e-deniky.cz
Zajímavosti

Mostecko, Chomutovsko - Stojíme na vnitřní výsypce lomu ČSA nedaleko Vysoké Pece. Ředitel společnosti Rekultivace Tomáš Šolar právě obhlíží zdejší stádo 30 krav, mezi kterými pobíhá 14 telat a jeden plemenný býk. Rekultivovaná krajina a stáda skotu v dohledu hnědouhelných lomů v severních Čechách k sobě patří už několik let.

„Krávy vhodně doplňují krajinu, kterou jsme rekultivovali. Dávají tomu takový nový nádech a nový impuls. Krajinu oživují,“ říká Tomáš Šolar. Toto stádo není jediné, o které pracovníci Rekultivací pečují. „Dál chováme krávy na vnitřní výsypce lomu Vršany a některé, výkrm býků, máme u sebe v Záluží na podniku. Dohromady máme 270 kusů a pořád rosteme,“ dodává ředitel.

Videoreportáž

https://www.youtube.com/watch?v=wZnCan8LnYA

Krávy se prakticky celý rok pasou na rekultivovaných plochách, pouze na zimu je pro ně přímo na pastvině připraven přístřešek, kde najdou útočiště při nepříznivém počasí.

„Krávy chováme bez tržní produkce mléka. Chováme plemeno Masný simentál. Celý smysl je využít traviny, které tady rostou, které sekáme na seno, a vyrábíme maso,“ přibližuje Tomáš Šolar.

Protože je skot krmen pouze výpěstky z rekultivací, je jeho maso v biokvalitě. „Obejdeme se bez chemie. Jsme přihlášeni do ekologického zemědělství. Prvním rokem u nás probíhá dvouleté přechodné období. Naším cílem je být podnik v biokvalitě,“ nastiňuje ředitel Rekultivací.

Rekultivované plochy mají z hlediska výskytu škodlivin parametry orné půdy, nachází se v nich jen minimální množství nežádoucích stopových prvků, kterých je jinak půda ve městech plná.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru