Betlém v Březně u Chomutova je unikát. Všechny postavičky jsou v životní velikosti
Foto: Jitka Fárová
Zajímavosti

Březno u Chomutova – Blíží se druhá adventní neděle a lidé se už začínají těšit na Vánoce. Zdobí se domy, ulice i náměstí. Jedno nazdobené náměstí je i v Březně u Chomutova. Kromě vánočního stromu tam stojí unikátní betlém.

Jednotlivé figury jsou v životní velikosti. Betlém se navíc každoročně rozrůstá o nové sochy, které umí z kusu kmene vytvořit šikovné ruce mistrů svého oboru. Na zhotovení soch se podílel největší měrou pan Zdeněk Vejražka a řezbáři, účastníci sochařských sympozií, která ve Březně proběhla.

0412betlemkz2

Foto: Jitka Fárová

V současné době je zde 26 postaviček. Nechybí ovce, velbloud, kozy, prase, pes nebo oslík. Hlavně těm nejmenším se líbí právě postavy zvířat, protože je možné si na ně i sednout. Součástí betlému je i zvonička. Místní říkají, že kdo třikrát po sobě zazvoní a v duchu si přeje něco pěkného pro své bližní, hlas zvonku mu ke splněnému přání přiláká ještě štěstí a lásku.

0412betlemkz3

Foto: Jitka Fárová

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru