FOTO: Chovatelé už skoro nevěřili! Zubří stádo v zooparku se před zimou rozrostlo o další telátko
Foto: Zoopark / Petra Zálešáková
Zajímavosti

Chomutov - Letos už druhé mládě zubra evropského přišlo na svět v chomutovském zooparku. Zubří máma ho porodila nezvykle až na konci listopadu, oběma se ale daří dobře, takže v areálu Eurosafari bude přes zimu hodně živo.

Přestože obvykle zůstávají mláďata zubrů první dny schovaná v odlehlém lesíku, nově narozená zubří slečna si hned po porodu oblíbila útulné zázemí u dvorků. „Zalezla si tam vedle mámy do slámy a spokojeně odpočívala,“ popisuje nezvyklou ale roztomilou situaci chovatelka Petra Zálešáková. Dnes už se pohybuje se stádem a je prý k nezastavení. „Je to malá ďáblice, běhá jako tryskomyš,“ potvrzuje se smíchem chovatelka.

První letošní mládě zubra přišlo na svět už v polovině června, na druhé si museli chovatelé počkat přes pět měsíců. Není to úplná rarita, ale obvykle zubřice rodí právě v létě. „Také jsme původně porod očekávali už v srpnu. Vysledovali jsme to podle říje a také návštěvníci v Eurosafari si všímali, že má samice velké břicho a zřejmě bude mít mládě,“ popisuje první očekávání vedoucí zoologie Miroslav Brtnický.

Jenže samice podle všeho zabřezla později, než chovatelé původně mysleli. Mládě se tak nenarodilo ani v srpnu, ale ani v září či říjnu. A přes další náznaky blížícího se porodu se nic nedělo ani začátkem listopadu. „Přestože tomu všechno napovídalo, už jsem skoro nevěřila, že budeme mít další telátko. O to větší radost jsem měla, když jsem ho poprvé uviděla,“ svěřuje se Zálešáková.

Obě letos narozené samice už mají i jména – červnová je Cvelinka, listopadová Cviolka. Shodná první dvě písmena nejsou náhoda, jména zubrů totiž musí začínat písmeny označujícími zoologickou zahradu, v níž se narodili. A pro chomutovský zoopark je to právě dvojhláska „CV“.

V zoologických zahradách jsou zubři sice poměrně rozšířeným druhem, pro chomutovský zoopark je to však zvíře trochu speciální. „Byli jedněmi z prvních zvířat, které tu chovali už v době zakládání tehdejšího lesoparku. Navíc dlouhá léta byl také erbovním zvířetem a symbolem zooparku, objevoval se i v jeho znaku,“ připomíná ředitelka zooparku Věra Fryčová.

FOTO

0712zubr4

0712zubr1

0712zubr2

0712zubr3

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru