Střelba do stávkujících horníků a krajina s uhelnými doly. Na univerzitě našli ve sklepě monumentální komunistické obrazy
Stěhování obrazů do Muzea města Ústí nad Labem. Foto: archiv Muzea
Zajímavosti

Ústí nad Labem - „Poklad“ z dob reálného socialismu odhalilo stěhování rektorátu Univerzity J. E. Purkyně do nového kampusu. Při vyklízení sklepa budovy v Hoření ulici našli ústečtí muzejníci část monumentální umělecké výzdoby interiérů bývalé Krajské politické školy KSČ, pro niž byl objekt v osmdesátých letech minulého století vystavěn.

Pět metrů na délku a metr padesát na výšku mají dva monumentální triptychy, které měly podtrhnout význam ideologické centrály komunistů v bývalém Severočeském kraji. Jedno zobrazuje střílení četníků do hornické stávky a druhé krajinu s velkorypadly povrchových dolů. První namaloval ústecký výtvarník Miroslav Houra a jde o citaci z jeho známé obří mozaiky z centra Ústí nad Labem. Druhý obraz pochází z ateliéru Jaromíra Čičatky, taktéž výtvarníka realizujícího řadu monumentálních děl na severu Čech, zejména v novém Mostě. Oba umělci patřili ke špičce výtvarné scény osmdesátých let. Jde po umělecké stránce o hodnotná díla s velkou schopností vypovídat o době svého vzniku.

„Obrazy byly rozložené každý na tři díly, stály vyskládané u zdi v temném sklepě za hromadou různého harampádí. Když jsem si na ně posvítil čelovkou, zatajil se mi dech. Atmosféra té doby z nich přímo sálá,“ popisuje nález historik Martin Krsek. Ten na výzvu univerzity v rámci stěhování rektorátu do nové budovy v kampusu prostory prohlédl. Sklepení ukrývalo například ještě bustu Gottwalda či zarámovaný školní řád politické školy.

2005obrazy0

Stěhování obrazů do Muzea města Ústí nad Labem. Foto: archiv Muzea

Ústecká univerzita objekt převzala krátce po sametové revoluci a některá zákoutí v suterénu zůstala od té doby netknutá. „Když jsme se nastěhovali, tak tady mnozí chtěli ty obrazy vyhodit, zničit. Naštěstí jsem prosadil, aby je jen sundali a někam uložili. Brzy na ně všichni zapomněli. I pro mě bylo překvapení, když se nyní znovu objevily,“ popsal osud umělecké výzdoby zástupce vedoucího katedry výchov uměním Pedagogické fakulty Doc. Mgr. Vladimír Šavel.

Budova ukrývá ještě jedno monumentální dílo v podobě obřích profilů Lenina, Marxe a Engelse. Ta bývala ve vstupní hale a nyní se skrývá za falešnou stěnou ze sádrokartonu. Nalezené obrazy převzalo muzeum a nyní musí projít péčí konzervátora. „Chtěli bychom je v nejbližší době vystavit, snad u nás najdeme dostatečně velkou zeď,“ poznamenává ředitel muzea Václav Houfek.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru