Obrničtí dobrovolní hasiči vydali ke svému 130. výročí nástěnný kalendář
Foto: SDH Obrnice
Zajímavosti

Obrnice - Sbor dobrovolných hasičů v Obrnicích vydal nástěnný kalendář při příležitosti 130. výročí svého založení. Kulatému jubileu byly na konci května zasvěceny i Hasičské slavnosti s bohatým doprovodným programem v areálu místní hasičské zbrojnice.

Zájemci si kalendář mohou zakoupit za 70 korun v obrnickém Integrovaném centru volnočasových aktivit (ICVA). „Kalendář obsahuje fotografie našich hasičů, jejich následníků z řad dětí a mládeže, momentky ze soutěží, snímky naší požární techniky a také dobové archivní fotografie. První zmínky o hasičích v Obrnicích pocházejí z jara 1887. I proto kalendář začíná letošním červnem a končí květnem 2018,“ upřesnil starosta místních dobrovolníků Miroslav Caba.

2106hasiciobr2

Do období mezi 1. a 2. světovou válkou tvořili většinu obyvatel Obrnic Němci, fungoval proto německý hasičský sbor Feuerwehr. Příliv českého obyvatelstva do pohraničí byl přerušen v roce 1938, kdy se Obrnice připojily po vyhlášení Sudet k Německu. „Obnovení hasičského sboru bylo proto možné až po 2. světové válce. V 60. letech se naši hasiči spojili se sborem v Chanově, který se mezitím stal části obce Obrnice. Následný vývoj včetně používané techniky a vzniku nové zbrojnice je v kalendáři popsán,“ doplnil Caba.

2106hasiciobr3

Náklady na vydání kalendáře hasičský sbor uhradil z příspěvku obce. „Naše hasiče podporujeme dlouhodobě a pravidelně. Jsme hrdi na její tradici a vážíme si přístupu našich dobrovolníků. Díky jejich práci s dětmi a mládeží má sbor zajištěnou perspektivu, navíc slaví úspěchy na tuzemských i zahraničních soutěžích. Naposledy o uplynulém víkendu v krajském kole v požárním sportu na stadionu střední technické školy ve Velebudicích získali starší žáci třetí místo, v kategorii dorostenců jednotlivců pak naši hasiči vybojovali dokonce stříbro,“ uvedla starostka Obrnic Drahomíra Miklošová.

2106hasiciobr4

Členskou základnu Sboru dobrovolných hasičů Obrnice tvoří v současné době 39 dospělých a 21 dětí. Obrničtí hasiči pomáhají při zajišťování požární ochrany a v případě nouze i okolním obcím Lužice, Svinčice, Patokryje a Korozluky. Na výpomoc k případům ale vyjíždějí i do Mostu.

2106hasiciobr5

5x foto: Sbor dobrovolných hasičů v Obrnicích

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru