360° FOTO: Podívejte se, jak málo je v Labi vody
Koryto řeky Labe v Ústí. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Ústí nad Labem – Na třiceti až šedesáti procentech dlouhodobého červnového normálu jsou průtoky v tocích Povodí Labe. Například v Ústí tak lze dojít v zátočině pod Větruší až ke druhému mostnímu pilíři železničního mostu suchou nohou.

Zatímco dlouhodobý průměr činí v Ústí nad Labem 223 metrů krychlových vody za sekundu, nyní má Labe necelých 90 metrů krychlových.

Zajištěný vodní stav na vodočtu v Ústí nad Labem se v průběhu minulého týdne pohyboval mezi 135 a 140 cm. Nyní je na úrovni 130 centimetrů.

360° foto

 

V současné době neeviduje Povodí Labe žádnou informaci o vydání omezení odběrů povrchových popř. podzemních vod. „Vzhledem ke zkušenostem s výskytem hydrologického sucha v námi spravovaném území v uplynulých dvou letech doporučujeme obcím a vodoprávním úřadům, aby před vydáním regulativních opatření podle zákona o vodách projednaly záměr omezení nakládání s vodami s příslušnými odběrateli s případnou účastí Povodí Labe,“ uvedl podnik ve zprávě k současné hydrologické situaci.

Hierarchie omezování odběrů by měla být směřována tak, že odběry pro pitné účely, energetiku, závlahy a zemědělství (v uvedeném pořadí důležitosti) by měly být omezeny až v nejkrajnějším případě.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru