OBRAZEM: Spáleniny, amputace, tyč v břiše. Záchranáři mají za sebou největší cvičnou akci v industriálních podmínkách, a to v Elektrárně Tušimice
Veškerá zranění figurantů odpovídala realitě. Na snímku se jeden z nich pod rukami „maskérky“ z týmu záchranářů v České Kamenici přeměňuje v údržbáře se značně popáleným obličejem. Foto: Ota Schnepp
Zajímavosti

Tušimice – Vznícení uhelného prachu a následný výbuch v jedné z přesypových věží zauhlování Elektrárny Tušimice Skupiny ČEZ, v níž se v té době nacházelo na čtyřicet dělníků a techniků; taková byla výchozí situace taktického cvičení všech složek Integrovaného záchranného systému (IZS) v režii Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje a Hasičského záchranného sboru podniku ČEZ, stanice Elektráren Tušimice a Prunéřov. Zaměstnance elektrárny, kteří se v inkriminované době nacházeli v budově, a tudíž utrpěli různá zranění, včetně těch neslučitelných se životem, si přitom zahráli středoškoláci z ESOZ Chomutov.

Hasiči, záchranáři, zdravotníci, lékaři, kynologové, policisté a ostraha elektrárny ovšem byli skuteční. Na místě proto zasahovalo jedenáct hasičských jednotek, a to jak profesionálních, tak i dobrovolných hasičů. Zcela reálnými byli také policejní vyšetřovatelé a třináct sanitek rychlé lékařské či rychlé zdravotnické pomoci se svými osádkami. Celý scénář byl navíc připraven tak, aby co nejvíce odpovídal realitě pro zasahující složky. Figuranti byli proto pečlivě namaskováni záchranáři ze Žatce a České Kamenice, takže například amputace horních a dolních končetin, otevřené zlomeniny, tyč zabodlá do stehna a jiná do dutiny břišní, různé stupně popálenin a další více či méně vážná zranění, včetně těch smrtelných vypadala jako opravdová. V objektu se rovněž povalovaly i zbytky potrubí, armatur a dalších částí zařízení jakoby rozmetané výbuchem a všude bylo plno „diskotékové“ mlhy, která nahradila kouř ohně.

Fotogalerie

„Taktické cvičení mělo několik konkrétních cílů. Tím hlavním bylo komplexní procvičení činnosti základních složek IZS během zásahu v těžkém průmyslovém provozu, v němž dojde k požáru a současně při výbuchu ke zranění většího počtu osob. Samozřejmostí pak bylo procvičení součinnosti všech přivolaných hasičských jednotek zařazených do požárního poplachového plánu a při nasazení psovodů ze Svazu záchranných brigád kynologů při vyhledávání zavalených osob. Rovněž jsme si ověřili příjezdy k místu události, včetně regulace dopravy a navedení vzdálených jednotek, které nemají místní znalosti,“ uvedl Luboš Lorenz, velitel elektrárenských hasičů, který coby domácí byl pochopitelně i velitelem zásahu. Jak dodal, cvičení tohoto charakteru a rozsahu, během něhož prakticky probíhalo vše naostro, se zatím v industriálním prostředí na severu Čech dosud neuskutečnilo.

Téměř tříhodinové taktické cvičení v Elektrárně Tušimice ještě na své celkové vyhodnocení čeká. Své postřehy musí totiž jeho rozhodčí z Integrovaného záchranného systému, Krizového řízení Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje a další pozorovatelé zapracovat do společné závěrečné zprávy. Ta teprve poukáže na případné drobné nedostatky, jejichž odhalení je právě hlavním smyslem takovýchto společných cvičných záchranářských akcí.

(otys)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru