Na polygonu znovu po roce prověřují své řidičské umění řidiči středočeské záchranky
Foto: Autodrom Most
Zajímavosti

Most - Kurz bezpečné jízdy na výcvikových plochách polygonu mosteckého autodromu absolvuje v těchto dnech 110 řidičů vozidel Zdravotní záchranné služby Středočeského kraje. Jejich řidičské sebevědomí a um se vedení záchranky s podporou Středočeského kraje snaží posilovat pravidelně, v Mostě řidiči sanitních vozů nacvičují zvládání krizových situací znovu po roce.

„Kurzy se nám osvědčují. Řidiči si je pochvalují, prověřují také naši techniku,“ zhodnotil ředitel středočeské záchranky Martin Houdek. Do konce září si řidiči zopakují například krizové brzdění, jízdu ve vysoké vodě, zvládnutí smyku či krizové situace včetně překážek na silnici vyvolaných náhlým a nečekaným způsobem a také řízení vozidla za použití speciálních osobních ochranných pracovních prostředků.

2709autodrom2

Středočeský kraj je atypický velkým množstvím chatových osad, samot a lesů plných turistů a houbařů, kteří občas potřebují právě pomoc záchranářů. Dostat se k těmto pacientům po nezpevněných komunikacích a v náročném terénu klade vysoké nároky jak na vozidla ZZS SČK, tak i na jejich řidiče.

2709autodrom3

„Čas a schopnost rychle reagovat a vyhodnotit situaci rozhoduje o úspěšnosti každého zásahu. Kooperace posádky na místě zásahu je velice důležitá a výsledek je výstupem celé posádky, cesta k pacientovi a cesta s pacientem do zdravotnického zařízení ale spočívá na bedrech jen jednoho z členů posádky – na řidiči sanitního vozu. A i ten nejzkušenější se může setkat s překážkou, kterou má díky pravidelnému školení šanci mnohem lépe vyhodnotit a zvládnout,“ objasnil Houdek.

2709autodrom4

Skupiny po deseti řidičích v jednodenním kurzu musejí zvládnout jak teoretickou, tak i praktickou část, pro niž středočeská záchranka vyčlenila pět vozidel: dva velké sanitní vozy VW T6, dva sanitní vozy VW T5 a jedno vozidlo ze systému rendez-vous Škoda Yeti. Všechna vozidla ZZS SČK jsou v úpravě 4×4, takže mohou obstát i v nejnáročnějších podmínkách. Většina účastníků školení se pak shodne, že vozy zvládnou víc, než od nich čekali.

2709autodrom5

5x foto: Autodrom Most

Při teoretické výuce v učebně a praktickém výcviku na plochách polygonu se řidiči sanitek naučí zvládat nejčastější krizové situace, s nimiž se setkávají každý den v běžném silničním provozu. „Zaměřujeme se také na to, aby dokázali tyto situace předvídat a předcházet jim. Řidiči záchranek podstupují pochopitelně vyšší riziko než běžní řidiči. Musejí být totiž u nehody, požáru či přírodní katastrofy co nejdříve. Praktickou část je tak třeba nacvičovat i ve vyšších rychlostech,“ vysvětlil vedoucí instruktor společnosti AUTODROM MOST Marek Kohoutek.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru