OBRAZEM: Litvínovská autorka křtila nový román na Václaváku. Kniha se čte jedním dechem
Autogramiáda Avy Lackovské. Foto: Olga Markuzziová
Zajímavosti

Litvínov, Praha - Smál jsem se a plakal, knihu jsem přečet jedním dechem, uvádí český novinář na přebalu nové knihy Rebelka po zámkem, z pera litvínovské spisovatelky Avy Lackovské.

Ani já, ani moje sestra jsme nebyly dětmi lásky. Matka tvrdila, že k sexu s otcem svolila pouze dvakrát, prý „deset vteřin a dost“, protože si přála mít chlapečka. Nám holkám, protože „ten debil kluka udělat neumí“, bylo sděleno, že otec je úchyl.

Tak začíná poutavý děj literárního debutu litvínovské spisovatelky Avy Lackovské. Křest a autogramiáda románu proběhla v úterý 10. října v knihkupectví Neoluxor na Václavském náměstí v Praze, za přítomnosti moderátorky české televize Zuzany Tvarůžkové, nakladatele Jiřího Himala, českého politika Ondřeje Lišky a dalších hostů a osobností. Posvěcení knize dali i knihkupec a spisovatel Vráťa Ebr, novinář Ondřej Höppner, či zpívající grafik Pavel Štědrý, jejichž slova si můžete přečíst na přebalu knihy Rebelka pod zámkem. Knihu vydalo nakladatelství Petrklíč a můžete ji zakoupit v mnoha knihkupectvích.

Rebelka pod zámkem odráží lidské osudy, které měla spisovatelka možnost vyslechnout, ale i její vlastní životní zkušenosti. Nastavuje to, jak jsme ovlivňováni jinými lidmi a jak na nás mohou spáchat nenapravitelné škody, ze kterých se těžko dostáváme. Je netradičně a velmi čtivě napsaná, avšak bez příkras, včetně sexuálních scén, zcela otevřeně, tragikomicky, její děj vás zcela pohltí. „Jestli se někdo, někde setká s domácím násilím, jinou formou týrání či se pohybuje někde ve šatných vztazích, v knize se najde a pomůže mu to postavit se proti tomu a odejít z toho, budu velmi ráda a tím bude naplněn hlavní smysl této knihy,“ uvedla spisovatelka.

„Kniha je úžasná, vzrušující, sexuálně erotická, občas vás přivede k smíchu, ale pak vás z ní začne čím dál víc mrazit. Dostal jsem se díky svému kamarádovi již k první podobě textu, tehdy dokončeného jen do poloviny. Pobýval jsem v té době v Řecku. Dočetl jsem napsaný text a chtěl jsem vědět víc. Díky knize jsme se stali s Avou přáteli a přes dva a půl roku jsme spolu komunikovali. Knížka je výborná, mně se na ní líbí hlavně to, že Ava se díky otevřenosti a upřímnosti, včetně té sexuální, dostala mnohem hlouběji, k řetězci příčin a následků, které se nám dějí, a které se s námi táhnou celý život. Kniha je o domácím násilí, nejen fyzickém, ale i duševním a nastiňuje věci, o kterých se moc nemluví. Ava otevřela jedno tabu a díky tomu se zobrazuje i něco mnohem hlubšího, co nejde dát do jedné věty. Do knihy jsem se zamiloval,“ uvedl David Prošek.

Křtu a autogramiády knihy v Praze se zúčastnilo velké množství lidí. „Je moc hezký pocit, že tu dnes knihu křtíme a úplně mě dojala účast a zájem lidí, to jsem opravdu nečekala,“ uvedla Ava. 86-ti letý Karel, který si na místě knihu pořídil a čekal na autogram od Avy, uvedl, že neví, co ho v knize čeká, ale jelikož se zná s nakladatelem, jenž mu knihu doporučil a letmo mu děj nastínil, nenechal si autogramiádu a setkání s Avou ujít. „Určitě se do knihy začtu, protože já jsem milovník, nejenom čtenář, a občas také píšu, takže mám pochopení. Kniha je ze života a já mám ve svých téměř sto letech mnoho hezkých zážitků a doufám, že je tam také najdu a budu na ně vzpomínat, a i na ty špatné,“ sdělil Karel.


Zajímavost

  • Úspěšný prodej knihy může také pomoci urychlení dokončení muzea Šumné hračky, na kterém Ava Lackovská usilovně pracuje společně se svým manželem Petrem. Je totiž také milovnicí starých hraček a vlastní jich více než šest set kusů. O vznikajícím muzeu jsme psali zde.

Chybět v pražském knihkupectví nemohla ani Avina dcera Zuzana Tvarůžková, která z vyprávění maminky již mnoho příběhů znala a od začátku ji podporovala, když přišla s nápadem napsat knihu. „Myslím, že tehdy ani nevěřila, že se to jednoho dne stane. Nejdříve napsala takový soubor historek a postupně z nich dávala dohromady román. Možná se bude kniha některým lidem zdát trochu moc otevřená a tvrdě napsaná, zvláště pokud jsou zvyklí některé věci zcela neodkrývat. Právě v tom je kniha jiná. Ale mamka má obrovský dar pro jazyk a slovo, tak by to snad nemělo nikoho urážet,“ řekla a dodala: „Mám za mamku obrovskou radost, cítím určitý vděk. Výtisk této knihy dokazuje, že pokud někdo má nějaké plány a sny, může si je plnit. Třeba i za pomoci ostatních. Obrovský dík patří i panu vydavateli. Cítím i určitou úlevu, že kniha spatřila světlo světa, a potěšení, že maminka vidí svoji rodinu a přátele u příležitosti, která není pro každého úplně běžná. Přeju jí radost ze života, a možná se jí právě teď otevírá v životě etapa, kdy má za sebou velký úspěch, může být právem na sebe pyšná a vážit si sama sebe a třeba ji to posune dál, i k uskutečnění jejích dalších projektů. Mamce se v knize podařilo prolomit obrovskou bariéru.“

Ava Lackovská pracovala na knize tři roky, s roční přestávkou, kdy rozepsanou knihu odložila kvůli nedostatku sebevědomí do šuplíku. Díky podpoře rodiny a přátel knihu ze šuplíku vyndala a dokončila. Přitom sen stát se spisovatelkou se jí zjevil již v jejích pěti letech. Tehdy to slíbila i svojí babičce Marii Štípkové, ale ta se bohužel vydání knihy nedočkala. Ava se zpozdila o dvacet let. „Třeba to nahoře babička vidí a je na mě pyšná. Když bude mít kniha dobrý ohlas, možná mě to nakopne napsat další.“ ukončila Ava Lackovská.

Knihu Rebelka pod zámkem můžete zakoupit zde.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru