Víme, na co bude letos dávat pozor dopravní policie. Chce udržet klesající počet smrtelných zranění
Dopravní policisté při jedné z preventivních akcí. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

ČR - Policisté vyšetřovali vloni v celé republice více než 103 tisíc dopravních nehod. Zemřelo při nich 502 lidí a 2 339 bylo těžce zraněno.

Dalších 24 740 lidí bylo při haváriích zraněno lehce. „Počet osob usmrcených při nehodách je za rok 2017 nejnižší od roku 1961, od něhož dopravní policie disponuje souvislou statistikou dopravní nehodovosti. Naopak nejvíce osob bylo při dopravních nehodách usmrceno v roce 1969 (1 758 usmrcených osob),“ uvedl Petr Habenicht, mluvčí Policejního prezidia ČR.

Aby příznivý trend pokračoval, budou policisté v letošním roce pokračovat v řadě preventivních akcí. Zveřejnili také, jaká nejdůležitější opatření chystají. Zde jsou jejich priority.

Plynulý dálniční provoz – dohled nad dodržováním pravidel provozu na dálnici, zejména se zaměření na jízdu v jízdních pruzích, zákaz předjíždění a rizikový způsob jízdy v rámci rekonstruovaných nebo opravovaných úseků dálnic.

Zranitelní účastníci silničního provozu (motorkáři, cyklisté, chodci) – dohled nad dodržováním pravidel, preventivní akce ve vztahu k jejich zviditelňování v silničním provozu, používání ochranných pomůcek a bezpečnému chování na pozemních komunikacích.

Bezpečný dopravní prostor – posuzování míst tragických dopravních nehod a navrhování dopravně inženýrských opatření ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Kontrola stavu, opodstatněnosti a správnosti dopravního značení jako součást každodenního výkonu služby.

Kontrola užitkových vozidel – provádění technických silničních kontrol a kontrol dodržování podmínek přepravy zboží a osob na pozemních komunikacích.

Rizikové jednání řidičů motorových vozidel – zaměření dohledu nad silničním provozem na porušování pravidel silničního provozu, které má za následek vznik závažných dopravních nehod (nesprávný způsob jízdy, nevěnování se řízení, nedodržování dovolené rychlosti, nedodržování zákazu požívání alkoholu a jiných návykových látek řidiči vozidel apod.).

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru