360° FOTO: Toto jsou nové policejní stíhačky v našem kraji. Změří vás na stovky metrů
Policejní speciály na parkovišti u sídla dálniční policie v Řehlovicích. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Řehlovice - Nová policejní vozidla v civilním provedení dohlédnou na bezpečnost a plynulost v silničním provozu. Policisté z dálničního oddělení v Řehlovicích mezi Ústím a Teplicemi představili v pondělí dvě auta, která budou jezdit po dálnici i na silnicích prvních a druhých tříd kdekoliv po Ústeckém kraji.

Jde o dvě vozidla Škoda Superb z celkem 19 nových služebních vozidel, která na konci ledna převzali v první části obměny vozového parku policisté v Mladé Boleslavi. Dohromady bude v Česku 38 takových aut.

"Tato služební vozidla budou sloužit pro obměnu stávajících vozů v přímém výkonu služby. Díky svým technickým parametrům a speciálnímu vybavení dopravním policistům poslouží nejen jako účinná zbaň proti silničním pirátům, ale nezřídka se také jako první dostávají k dopravním nehodám a jiným mimořádným událostem, kde například při záchraně života, nebo pátrání po pachateli sehrává roli každá vteřina," uvedl během slavnostního předání nových vozů policejní prezident Tomáš Tuhý.

Nové policejní Superby jsou poháněny benzínovými motory 2.0 TSI o výkonu 206 kW. Ke zrychlení z 0 na 100 km/h vozidlu stačí 5,8 s, přičemž maximální rychlost dosahuje 250 km/h. Vozidlo je vybaveno pohonem 4x4 pro bezpečnější jízdu za zhoršených klimatických podmínek a šestistupňovou převodovkou DSG s dvojicí elektrohydraulicky ovládaných souosých spojek. Spotřeba paliva u dané kategorie vozu činí 7,2 l/100 km.

Policisté v Ústeckém kraji mají štěstí, dostali oba nové vozy hned v první dodávce. V jiných ředitelstvích na druhý automobil musí ještě počkat. Kde s nimi musí řidiči počítat? Na dálnici D8 zhruba od Lovosic po státní hranici. Druhý Superb bude brázdit silnice prvních a druhých tříd kdekoliv v kraji. „Dá se říci od Kadaně po Českou Kamenici,“ poznamenává Jiří Ušák, vedoucí Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje. Za volant 280koňových policejních speciálů usedají velmi zkušení řidiči. Superby nahrazují dřívější Passaty.

Ze speciálního policejního vybavení lze zmínit nejnovější typ měřiče rychlosti, který je schopen měřit jak za jízdy, tak i stacionárně. Zkušenosti policistů říkají, že v běžném provozu vás mohou změřit i na pět set, možná šest set metrů. Za ideálních podmínek klidně i na kilometr.

Protiprávní jednání účastníků silničního provozu pak bude dokumentovat nezávislý kamerový systém, jehož výstupy je možné následně použít jako důkazní materiál. Vozidla dále disponují funkcí automatické kontroly vozidel, tím že dokáží přečíst registrační značku automobilu a porovnat ji, mimo jiné, s evidencí odcizených vozidel. Nechybí ani nápisové cedule, díky kterým lze řidičům předat různé pokyny a upozornění. Samozřejmostí je i speciální zástavba zvláštního výstražného zařízení bez nutnosti umisťovat na střechu vozidla magnetický nebo přísavný maják.

Cena celkové zakázky na dodávku všech 38 kusů těchto speciálních vozidel s policejní výbavou činila 64 292 930,- Kč s DPH. To je přibližně 1,69 milionu korun za auto.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru