Obrnice - Prací na společném výtvarném díle vyvrcholilo v tomto týdnu v Obrnicích setkání místních žáků se žáky základní školy ze saského města Stollberg. Zahraniční exkurze byla pokračováním vzájemné úzké spolupráce, kterou obě sídla navázala před dvěma roky.

Partnerství zahrnuje kromě výměnných pobytů také kulturní a společenské akce či odborné konference. Na výsledné podobě plátna, sestávajícího ze zhruba stovky obrázků o rozměrech 10 x 10 centimetrů, se podílelo šedesát českých a německých chlapců a dívek. „Využili jsme prostory obrnického integrovaného centra volnočasových aktivit. Tvořili jsme na téma stopy. Zvolili jej němečtí partneři, jakož i velikost plátna a škálu barev. Organizace tvorby byla totiž tentokrát na našich hostech. Plátno si odvezli s sebou. Delegace naší školy se do Stollbergu vypraví už v dubnu, mimo jiné uvidí právě i vystavený společný obraz,“ uvedla zástupkyně ředitelky obrnické základní školy Hana Matuštíková.

1603obrnice2

Výtvarné tvorbě předcházela prohlídka obrnické školy. Role průvodců německých žáků a jejich pedagogického doprovodu se ujali žáci devátých tříd. „Výměnné pobyty slouží pochopitelně i k rozvíjení jazykových schopností žáků. Neměli k dispozici tlumočníka, bylo tedy jen na nich, jak se domluví. Zda německy či anglicky,“ upřesnila ředitelka školy Vladimíra Strolená s tím, že zkušenosti z procesu výuky porovnali i učitelé obou škol.

1603obrnice3

Součástí programu návštěvy saské delegace bylo i kulturní vystoupení. „Taneční číslo si připravily dvě žákyně osmé třídy naší školy. Musím říct, že bylo velmi působivé a že děvčata sklidila zasloužené ovace,“ doplnila Hana Matuštíková.

1603obrnice4

Od uzavření partnerství obou sídel se už uskutečnila řada akcí. Obrničtí nasáli atmosféru pravidelných červencových slavností ve Stollbergu, představitelé saského města pak na oplátku dorazili do Obrnic, kde pořádají slavnosti tradičně v září. Svými obrazy se na vernisážích jak ve Stollbergu, tak i v Obrnicích pochlubily děti obou škol. Výměnný pobyt mají za sebou učitelky z mateřských škol, pracovníci Obrnického centra sociálních služeb uspořádali konferenci o zkušenostech s národnostními menšinami. Na financování těchto aktivit se podařilo získat příspěvek z fondu malých projektů Euroregionu Krušnohoří.

Autor: Jan Foukal

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru