Charlotte místo Marušky: Vzácné jeleny ze zooparku převezli za francouzskými laněmi
Foto: Miroslav Brtnický
Zajímavosti

Chomutov - Dva chomutovští samci jelena bucharského dělají od středy společnost laním ve francouzském městě Mulhouse. Podkrušnohorský zoopark je tam nechal převézt v rámci chovatelské spolupráce mezi zoologickými zahradami.

Do Francie putoval kromě dvouletého jelena také devítiletý samec, který se narodil přímo v zooparku a už tu má i své potomky. Protože je ale jelen bucharský silně ohrožený druh, další mláďata už by měl mít s jinými laněmi. „Výměnou zvířat mezi zahradami se snažíme docílit co nejmenší příbuznosti mezi jedinci tohoto druhu jelenů,“ vysvětluje hlavní zoolog zooparku Miroslav Brtnický. „Nemůžou to být pořád stejná Maruška a stejný Pepík,“ dodává s nadsázkou.

V zooparku se s jeleny rozloučili v úterý a hned druhý den jim na mobilu přistála dobrá zpráva. Přes šest set kilometrů dlouho cestu zvládli oba jeleni bez úhony a teď už se prohánějí ve výběhu francouzské zoo.

1504jelebucharsky

Foto: Miroslav Brtnický

Chomutovské stádo jelenů bucharských nyní čítá šest kusů, v dohledné době ale zoopark očekává v rámci stejné spolupráce z jiné zoo dalšího chovného samce a dvě samice. „Transporty už předběžně naplánované máme, ale raději o nich mluvíme až ve chvíli, kdy jelen dorazí v pořádku do cílové zoo,“ upřesňuje Brtnický.

Podkrušnohorský zoopark v Chomutově je jediná zoologická zahrada v Česku a na Slovensku, která jelena bucharského chová. Návštěvníci je mohou vidět ve výběhu vedle pižmoňů, naproti expozici rysů.

V evropských zahradách a institucích bylo na konci roku 2017 pouze 72 jedinců. Ve volné přírodě jich žije přibližně čtrnáct set v oblasti Centrální Asie.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru