Jaro je tady a už skoro léto. Na Rané a Oblíku vykvetly hlaváčky!
Hlaváček jarní. Foto: CC0
Zajímavosti

Raná – Hlaváček jarní, krásná sytě žlutá květina, už září v Českém středohoří. Vykvetl na svazích Rané a Oblíku. Rostlina symbolizuje skutečný rozpuk teplého jara, přecházejícího už téměř v léto.

 „Je to náš tip na krátký turistický výlet. Na Rané a Oblíku nyní kvetou žluté hlaváčky jarní. Je to nádhera, která trvá pouze pár dní,“ upozornilo milovníky přírody a výletů Městské informační centrum Louny.

 „Byla jsem si tu krásu také vyfotit, u nás na stráni rovněž kvete,“ uvedla Lenka Andrásová.

Hlaváček potřebuje slunce a teplo. Kvete nejvíc v dubnu a květnu. V české volné přírodě je poměrně vzácný, vykvétá jen v nevelkých nadmořských výškách a na vyhřátých loukách nebo jižních svazích. Vyskytuje se ve Středohoří, v Polabí a na Pálavě. Častěji u nás k vidění je spíš na zahrádkách, protože pěstitelé vyšlechtili několik jeho zahradních podob.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru