OBRAZEM: Posekaní milenci, pád ze skalní věže. Záchranáři z celého kraje i Německa mají adrenalinové cvičení
Maskování na tomto stanovišti je velmi realistické. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Ostrov u Tisé – Přes dvě desítky záchranářských týmů z Ústeckého kraje a sousedního Německa prokazují odvahu a ukazují své znalosti při společném cvičení Rallye Ostrov 2018, které se odehrává v prostředí pískovcových skal a jejich okolí.

Kámoška, Ranní rosa či Keška. To jsou některé názvy stanovišť, které stručně popisují dění, které na nich dvojčlenné záchranářské týmy čeká. Jde většinou o adrenalinovou simulaci reálných událostí. Vše se odehrává v přírodním prostředí Ostrova u Tisé – V Tiských stěnách, u rozhledny na Sněžníku, v lesích i domech v této lokalitě.

Jde o pátý ročník cvičení, které je zároveň soutěží. Letos dvaadvacet týmů, z toho pět německých, prochází osmi úkoly během noci i dne. Na konci se vybere nejúspěšnější posádka zdravotnické záchranné služby.

Týmy zdravotníků nevědí, co je na jednotlivých stanovištích čeká. „Úkoly se snažíme každý rok měnit,“ říká mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník. Jedno ze čtyř stanovišť, které v průběhu čtvrtka navštěvujeme, se nachází na okraji pískovcových věží v Tisé. Žena se zde měla zřítit z patnáctimetrové výšky, když přeskakovala z jedné skály na druhou. Něco takového se zde skutečně stalo. „Zásahy v této oblasti jsou kvůli terénu komplikované,“ poznamenává Prokop Voleník. Zdravotníkům zde pomáhá horská služba, není neobvyklé, že se sem volá i letecká záchranná služba. Ta pak zraněného v podvěsu dopravuje z nepřístupného terénu na místo, kde jej lze přeložit dovnitř vrtulníku.

I další úkol je inspirován skutečnými tragickými událostmi z našeho kraje. Milence oddávající se hrátkám v ranní rosou pokryté trávě přejede traktor se sekačkou. Zoufalý řidič, vidící posekaná těla, se pak sám pokusí zabít, zatímco záchranáři se věnují zraněnému páru. Maskování je velmi realistické, z těl se valí ven vnitřnosti, je zde vidět i useknutá končetina.

Na jiném místě se snaží v lese dopátrat záchranáři zraněného muže, když postupují jen podle indicií. V chalupě pak oživují dítě, které spolykalo prášky. Spletlo si je totiž s bonbony.

Příprava cvičení zabere tři čtvrtě roku. Jak lze záchranáře hodnotit z hlediska odborných znalostí a dovedností? „Jsou na velice vysoké úrovni, stejně jako kolegové z Německa,“ dodává Prokop Voleník.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru