Zahraniční studentka z Mostu obdržela v Kaiserštejnském paláci prestižní ocenění
Studentka Nichakorn Thanrongvitsava
Zajímavosti

Most - Mezinárodní cena vévody z Edinburghu neboli DofE je mezinárodní vzdělávací program pro mladé ve věku 13 – 24 let, v rámci kterého si mohou posílit svou vůli a vytrvalost. Pochází z Velké Británie a byl založený v roce 1956 princem Phillipem, manželem královny Alžběty.

Mezi účastníky, kteří převzali 13. června svá ocenění z rukou Zuzany Bahulové, patronky programu, byla i zahraniční studentka Nichakorn Thanrongvitsava z VOŠ, OA, SPgŠ a SZŠ Most p.o.

Účastníci se v rámci DofE, jak se zkráceně programu přezdívá, na jednotlivých úrovních (bronzové, stříbrné a zlaté) věnují v určitém časovém úseku čtyřem aktivitám - rozvoji talentu, pohybové aktivitě a dobrovolnictví, s tím, že danou úroveň završí dobrodružnou expedicí. Zakladatelem se stal v roce 1956 princ Phillip, vévoda z Edinburghu, který chtěl u mladých lidí rozvíjet všestrannost a podpořit je v jejich mimoškolních aktivitách. DofE je v současné době dlouhodobě podporováno britskou královskou rodinou, která celý program zaštiťuje. V prosinci 2017 k příležitosti velké mezinárodní akce, kterou česká kancelář DofE pořádala, navštívil Prahu princ Edward, který se osobně setkal se stovkou českých absolventů zlaté úrovně v budově Senátu České republiky.

DofE aktuálně funguje ve sto čtyřiceti státech světa a počet absolventů už překročil jeden milion. V České republice se ho účastní více jak 3 000 studentů. Každý, kdo se chce zapojit, se může přihlásit v jakémkoli místním centru, kterými jsou zpravidla vzdělávací instituce. Těch je aktuálně na území České republiky více než 160 a kromě škol jsou jimi i dětské domovy nebo střediska volného času. Jak uvádí Tomáš Vokáč, výkonný ředitel programu: „Jedním z hlavních principů programu je, aby byl dostupný všem a mohl se zapojit doopravdy každý mezi 13 a 24 lety. Nezáleží přitom na tom, jaká je jeho fyzická kondice, nebo jakým aktivitám se doposud věnoval. Každý si stanovuje své cíle individuálně a na základě svých možností. V tom spočívá unikátnost DofE.“ Získaný certifikát je pro účastníky mezinárodně uznávaným potvrzením toho, že na sobě dokáží pracovat. Často jim tak může dopomoci k zajímavé pracovní příležitosti nebo k získání stipendia na zahraničních univerzitách.

Mezi oceněnými byla také Nichakorn, která v rámci výměnného pobytu studuje na VOŠ, OA, SPgŠ a SZŠ Most p.o, což je jedno z místních center. Z České republiky a pobytu tady je nadšená. Jak sama říká, „díky DofE jsem zde měla možnost smysluplně trávit volný čas. V rámci programu jsem se učila česky, což bylo velmi náročné. Rozumím už docela dobře, ale zatím se moc nedomluvím. Také jsem vypomáhala s péčí o opuštěné novorozence. Naštěstí s nimi byla jednoduchá domluva – také zatím

ještě neumí ani slovo česky,“ směje se. S další úrovní, tedy stříbrnou, by ráda pokračovala v Thajsku, odkud pochází, nicméně, do České republiky by se ráda opět vrátila.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru