VÍTE, ŽE… Žlutá záchranářská Barča má tuto věrnou zmenšeninu
Model zapůjčený na výstavu v teplické Olympii. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Teplice – Model záchranného vrtulníku společnosti DSA, která provozuje leteckou záchrannou službu v Ústeckém kraji, je v těchto dnech k vidění v teplickém obchodním centru Olympia.

Model je vystaven spolu s dalším vrtulníkem a letadly u vchodu do nákupního centra. Výstava je tam k vidění do 15. října. Své stroje zapůjčili členové Modelářského klubu Severka Suché.

Model žluté helikoptéry Eurocopter EC 135 T2 zapůjčil modelář Petr Šulc, který se koníčku věnuje už od roku 1958.

Předloha jeho zmenšeného stroje létá k akutním případům v Ústeckém kraji. Jde o lehký dvoumotorový vrtulník se dvěma vysoce výkonnými motory Arrius 2B2, 4 listým nosným rotorem, vyrovnávacím rotorem typu fenestron a lyžinovým podvozkem.

Vrtulníky jsou obvykle přizpůsobeny pro přepravu jednoho až dvou ležících pacientů, 2 členů lékařského personálu a 2 pilotů. Společnost DSA nasadila od začátku roku 2005 do provozu 3 vrtulníky tohoto typu na všech stanicích, kde zabezpečuje provoz Letecké záchranné služby. Ústecká helikoptéra je známa pod svojí přezdívkou Barča.

0310vrtulnik

A toto je předloha modelu, Eurocopter EC 135 T2 při jednom ze zásahů v Ústeckém kraji. Foto: Oldřich Hájek

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru